Σήµερα ανοίγουν οι κάλπες στην Αλβανία, σε µία εκλογική αναµέτρηση η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Το θέµα της ελληνικής εθνικής µειονότητας, οι Βορειοηπειρώτες, παραµένει ένα από τα µείζονα εκκρεµή εθνικά ζητήµατα. Και µάλιστα στα σύνορά µας, δίπλα στην πόρτα µας, πρακτικά σε συνέχεια της ελληνικής επικράτειας σε αυτό που θα έπρεπε ιστορικά, εθνικά και γεωγραφικά να αποτελεί την ενιαία Ηπειρο.
Η µακρά περίοδος διακυβέρνησης του Εντι Ράµα αποτελεί µία από τις χειρότερες φάσεις για την ελληνική µειονότητα στη µετακοµµουνιστική εποχή. ∆ιώξεις, δολοφονίες, αρπαγές περιουσιών, αλλοίωση εκλογικών αποτελεσµάτων, άρνηση αναγνώρισης εθνικής ταυτότητας, στηµένα δικαστήρια, µε πρόσφατο αποκορύφωµα το σκάνδαλο µε την παράνοµη δίωξη, ανατροπή και εκδίωξη του Φρέντη Μπελέρη από τη θέση του
εκλεγµένου δηµάρχου της Χειµάρρας. Η χλιαρή αντιµετώπιση του Ράµα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αποθράσυνε το καθεστώς, µε αποτέλεσµα την κλιµάκωση της παραβίασης των δικαιωµάτων της µειονότητας. Η Αθήνα αρκείται σε διακηρυκτικού τύπου διαµαρτυρίες και ενστάσεις, αποφεύγοντας να λάβει συγκεκριµένα µέτρα που πραγµατικά θα πονούσαν το αλβανικό καθεστώς και θα το υποχρέωναν σε ανταπόκριση. Τέτοια µέτρα, διοικητικά, οικονοµικά, πολιτικά κι άλλα, έχουν περιγράψει σαφώς έµπειροι Ελληνες πρέσβεις, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στα Τίρανα.
Απέναντι από τον Ράµα κατεβαίνει ο επτάψυχος Σαλί Μπερίσα (φωτ.), µε τον οποίο συντάσσεται εκλογικά η ελληνική µειονότητα κατεβάζοντας υποψήφιους βουλευτές. Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράµα ότι έχει καταστήσει την Αλβανία προτεκτοράτο της Τουρκίας και πως ο ίδιος καθοδηγείται από τον Ερντογάν, τον οποίο µιµείται. Επικρίνει τον Αλβανό πρωθυπουργό για τη συµπεριφορά του απέναντι στην ελληνική µειονότητα, καθώς και για την ακύρωση της Συµφωνίας για την ΑΟΖ που είχε υπογραφεί επί κυβέρνησης Καραµανλή και πρωθυπουργίας Μπερίσα. Την οποία Συµφωνία είχε καταγγείλει ο Ράµα, µε αποτέλεσµα να καταπέσει στο αλβανικό συνταγµατικό δικαστήριο κατόπιν καθοδήγησης και της Τουρκίας, για να µην υπάρχει προηγούµενο κανονικής οριοθέτηση στην περιοχή. Ο Μπερίσα έχει δεσµευθεί να την επαναφέρει αν εκλεγεί και να τη θέσει σε ισχύ.
Το τι θα γίνει στο εκλογές είναι δύσκολο να προεξοφληθεί, αν και ο νυν πρωθυπουργός προηγείται στις δηµοσκοπήσεις και εµφανίζεται σίγουρος για το αποτέλεσµα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραµπ έχει αποστείλει τον δικό του εκλογικό σύµβουλο να βοηθήσει τον Μπερίσα απέναντι στον Ράµα. Εχει µάλιστα άρει το καθεστώς ανεπιθύµητου (persona non grata) από τον Μπερίσα, στον οποίο τον είχε εντάξει η προηγούµενη αµερικανική διοίκηση, επί Τζο Μπάιντεν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν τον Μπερίσα, λόγω της µέχρι τώρα εµπειρίας που έχουν από τον Ράµα. Ενώ θα περίµενε κάποιος ότι και η Αθήνα θα βρισκόταν στην ίδια γραµµή για τους προαναφερθέντες λόγους, µέχρι τώρα η πρακτική δείχνει το αντίθετο. Εξάλλου ο Ράµα διεξήγε ανενόχλητος προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, επιλέγοντας να προσβάλλει επανειληµµένως τη χώρα µας στις οµιλίες του.
Υπενθυµίζεται ότι η Αλβανία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγµατεύσεις µε την Ευρωπαϊκή Ενωση κατόπιν άρσης των ελληνικών αντιρρήσεων. Η απόσυρση του ελληνικού βέτο συνδυάστηκε µε την αίρεση διαρκούς ελέγχου και συµµόρφωσης της Αλβανίας µε το ευρωπαϊκό κεκτηµένο, κυρίως το κράτος ∆ικαίου, σε συνάρτηση και µε τα δικαιώµατα της ελληνικής εθνικής µειονότητας. Η κυβέρνηση Ράµα ανέλαβε κάποιες κατ’ αρχήν δεσµεύσεις, τις οποίες φρόντισε να νοθεύσει εισάγοντας υπονοµευτικές και αυτοαναιρούµενες διατυπώσεις και διαδικασίες. Οπως για παράδειγµα στο δικαίωµα αυτοπροσδιορισµού των µελών της ελληνικής εθνικής µειονότητας.
∆υστυχώς η Αθήνα ακυρώνει προκαταβολικά τους µοχλούς πίεσης που διαθέτει διακηρύσσοντας διαρκώς τη δέσµευσή της για την προώθηση της ένταξης των ∆υτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ∆ίχως όµως αυτή η πρόθεση να συνοδεύεται πειστικά από την προειδοποίηση κυρώσεων που θα συνδέονται αφ’ ενός µε τη διασφάλιση των εθνικών συµφερόντων, αφ’ ετέρου µε τη γενική συµµόρφωση των υποψηφίων
µε τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα. Ουδείς λαµβάνει σοβαρά υπόψη τις τυπικές ελληνικές δηλώσεις, διότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα συνοδευθούν από το µαστίγιο της εφαρµογής των αντιµέτρων σε περίπτωση αθέτησης.
Αυτό ισχύει τόσο για την Αλβανία όσο και για τα Σκόπια, µε τις δύο χώρες να θεωρούν την Ελλάδα αρκετά «ελαστική» για να πτοηθούν. Το σύνδροµο του «καλού παιδιού» σε συνδυασµό µε το ψευδοεπιχείρηµα της «ήπιας ισχύος», την οποία κάποιοι µπερδεύουν µε το τσάι και τις δεξιώσεις, έχει οδηγήσει σε γενική απορρύθµιση των ελληνικών θέσεων στον περίγυρο. Ανεξαρτήτως µεγέθους του αντιπάλου ή αντιδίκου, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για την Αλβανία είτε για τα Σκόπια.
Κυριακάτικη Απογευματινή