Την ώρα που οι περισσότεροι Ελληνες ετοιµάζονταν να γευθούν το πασχαλινό αρνί, στην άλλη άκρη του κόσµου διεξαγόταν ένας αγώνας που κάλλιστα θα µπορούσε να φέρει την ονοµασία «Πρώτος ανθρωποειδής ροµποτικός ηµιµαραθώνιος στον κόσµο». Ηταν ένας, αν µη τι άλλο, διαφορετικός ηµιµαραθώνιος αυτός που διεξήχθη τον περασµένο µήνα στο Πεκίνο. Ανθρωποι αγωνίστηκαν απέναντι σε ανθρωπόµορφα ροµπότ. Προφανώς οι περισσότεροι θα περίµεναν ότι οι µηχανές είναι αδύνατο να ηττηθούν. Στο Πεκίνο όχι απλώς ηττήθηκαν, αλλά ταπεινώθηκαν, καθώς τα περισσότερα από τα ροµπότ δεν κατάφεραν καν να τερµατίσουν. Στην πραγµατικότητα, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η Κίνα, η οποία επιδιώκει να κυριαρχήσει στις τεχνολογίες του µέλλοντος, έχει ακόµα πολύ δρόµο να διανύσει προκειµένου να δηµιουργήσει ροµπότ εξυπνότερα και ταχύτερα από τον άνθρωπο.
Μερικά από τα ροµπότ µόλις και µετά βίας εκκίνησαν. Ενα ροµπότ σχεδιασµένο µε το σώµα και το πρόσωπο µιας γυναίκας κατέρρευσε λίγο µετά την εκκίνηση. Μια οµάδα µηχανικών έσπευσε στο πλευρό του µε φορητούς υπολογιστές στα χέρια. Ενα άλλο ροµπότ, που ήταν τοποθετηµένο σε µια πλατφόρµα µε έλικες, έπεσε σε ένα εµπόδιο. Ενα άλλο ροµπότ στο µέγεθος ενός µικρού παιδιού απλώς ξάπλωσε στη γραµµή εκκίνησης.
Ιστορική στιγµή ή αποτυχία;
Υποτίθεται ότι στο Πεκίνο τη συγκεκριµένη ηµέρα θα παρουσιαζόταν η τεράστια πρόοδος που έχουν σηµειώσει οι κινεζικές εταιρείες ροµποτικής, αλλά σύµφωνα µε ορισµένα δηµοσιεύµατα η εκδήλωση ήταν µια πλήρης αποτυχία. Η κινεζική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει µια «ιστορική στιγµή». Ηταν άλλωστε ένας αγώνας που ήρθε εν µέσω µιας εντεινόµενης τεχνολογικής αντιπαλότητας µεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο µεγαλύτερων δυνάµεων στον κόσµο στην Τεχνητή Νοηµοσύνη. Ενώ η Κίνα παραµένει δεύτερη σε αυτή τη µάχη, οι Αµερικανοί επενδυτές τρόµαξαν στις αρχές του έτους όταν η κινεζική νεοσύστατη εταιρεία DeepSeek κυκλοφόρησε ένα µοντέλο τύπου ChatGPT που αναπτύχθηκε µε πολύ χαµηλό κόστος. Οπως και µε τα ηλεκτρικά οχήµατα, η κινεζική κυβέρνηση προωθεί τα ανθρωπόµορφα ροµπότ ως πιθανή κινητήρια δύναµη οικονοµικής ανάπτυξης, την ώρα που η κυβέρνηση Τραµπ αυστηροποιεί τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ σε τσιπ Τεχνητής Νοηµοσύνης, στα οποία βασίζονται οι Κινέζοι προγραµµατιστές. Η φυλή των ροµπότ-ανθρώπων ήταν ακόµη ένα βήµα προς τον στόχο της Κίνας να πάρει τα τεχνολογικά ηνία έως το 2027.
«Το γεγονός ότι συµµετείχαν περισσότερες από 20 εταιρείες ροµπότ δείχνει ότι η ροµποτική στην Κίνα προχωρά γρήγορα», δήλωσε ο Γκουάο Γίτζι, επικεφαλής της οµάδας για το νικητήριο ροµπότ, Tiangong Ultra, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Καινοτοµίας Ανθρωποειδούς Ροµποτικής του Πεκίνου. Καθώς η σειρήνα εκκίνησης αντηχούσε στον αέρα, η πρώτη οµάδα ροµπότ έτρεξαν µε τα µεταλλικά τους πόδια να χτυπούν δυνατά στο έδαφος. Το ψηλότερο ροµπότ ήταν περίπου 1,75 µέτρο, ενώ το πιο κοντό, µε το παρατσούκλι «Μικρός Γίγαντας», είχε ύψος περίπου 75 εκατοστά και προκάλεσε τις ζητωκραυγές του πλήθους, καθώς περνούσε και χαιρετούσε µε ενθουσιασµό. Κάποια ροµπότ έτρεχαν µε ανθρώπινο στιλ, ενώ άλλα είχαν πιο άκαµπτες, πιο µηχανικές κινήσεις. Το καθένα είχε επίσης ένα µοναδικό στιλ. Κάποια είχαν αρκετά ρεαλιστικό δέρµα και µαλλιά, άλλα φορούσαν ρούχα και µερικά έτρεχαν µε αθλητικά παπούτσια. «Το όραµά µας είναι τα ανθρωποειδή ροµπότ να ενσωµατωθούν σε διάφορες βιοµηχανίες και νοικοκυριά, υπηρετώντας την ανθρωπότητα µε ουσιαστικούς τρόπους», δήλωσε ο Γουέι Τζαχίν, επικεφαλής δηµόσιων σχέσεων στο Κέντρο Καινοτοµίας Ανθρωποειδούς Ροµποτικής του Πεκίνου και πρόσθεσε: «Μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να βοηθήσουν στην αντιµετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναµικού».
H µάχη της µπαταρίας
Πάντως, όσον αφορά το τρέξιµο, τα ροµπότ δεν ήταν ανταγωνιστικά απέναντι στους ανθρώπους, τους αθλητές που είχαν χρόνο να σταµατήσουν και να βγάλουν ακόµα και selfies µαζί τους κατά µήκος της διαδροµής των 21 χιλιοµέτρων στο νοτιοανατολικό Πεκίνο. Στα µισά του αγώνα, κάποια ροµπότ «κουράστηκαν» και οι χειριστές τους αναγκάστηκαν να βάλουν πλάτη, τραβώντας τα µε λουριά. Τα ροµπότ είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν µπαταρίες ή ακόµα και να αντικατασταθούν από ένα άλλο µηχάνηµα εντελώς. Από τα 21 ροµπότ, µόλις έξι έφτασαν στη γραµµή τερµατισµού. Το νικητήριο ροµπότ, Tiangong Ultra, ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 2 ώρες και 40 λεπτά, ύστερα από τρεις αλλαγές µπαταρίας και µία πτώση. Ο πρώτος άνθρωπος που τερµάτισε ήταν ο Κενυάτης Τσαρλς Εµπάθα Μαντάτα, σε 1:00.25. Ο Κινγκντού Λι, ιδρυτής της εταιρείας DroidUp µε έδρα τη Σανγκάη, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την τελική κατάταξη. Το δικό του ροµπότ ήρθε τρίτο σε 4 ώρες και 25 λεπτά. «Αυτό που έχει µεγαλύτερη σηµασία για εµάς είναι να δοκιµάσουµε πράγµατα. Για παράδειγµα, αν το ροµπότ µπορεί να τερµατίσει ολόκληρο τον αγώνα χωρίς να αλλάξει µπαταρίες», δήλωσε ο Λι. Η διάρκεια ζωής της µπαταρίας αποτελεί µακροχρόνια πρόκληση για τις εταιρείες ροµποτικής. Η Κίνα κυριαρχεί στον κλάδο των µπαταριών, κατέχοντας µερίδιο 70% έως 90% της παγκόσµιας αγοράς σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας για τις µπαταρίες ιόντων λιθίου, σύµφωνα µε το Carnegie Endowment for International Peace, ένα ίδρυµα µε έδρα την Ουάσινγκτον.
Κυριακάτικη Απογευματινή