Συνήθως οι αλλαγές που γίνονται στο ποδόσφαιρο δεν αρχίζουν από την Ελλάδα, αλλά αργά ή γρήγορα φτάνουν και σε εμάς, όπως φυσικά και σε πολλές άλλες χώρες. Συνεπώς κάτι που ενδεχομένως να συμβεί αύριο στην Αγγλία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η λογική λέει ότι θα έρθει κάποια στιγμή και στη χώρα μας. Με αυτό το σκεπτικό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία αλλαγή που συζητείται αυτή την περίοδο και ίσως διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τηλεοπτικά τους αγώνες. Επίσης, θα καταργήσει ένα άβατο του αθλητισμού.
Τα αποδυτήρια τόσο στην Αγγλία όσο και στις υπόλοιπες χώρες αποτελούν ουσιαστικά το εναπομείναν σύνορο της ιδιωτικότητας του ποδοσφαίρου. Η Premier League ζητά πλέον από τους συλλόγους να ανοίξουν διάπλατα αυτές τις πόρτες προκειμένου να εισβάλει το αδιάκριτο μάτι των τηλεοπτικών καμερών. Δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για συζήτηση προς το παρόν. Ωστόσο, από την επόμενη σεζόν κιόλας, αν 14 σύλλογοι ανάψουν το «πράσινο φως», τότε θα προκύψει η απαιτούμενη πλειοψηφία και στην Premier League των 20 κλαμπ οι ομάδες θα αναγκαστούν να επιτρέψουν την πρόσβαση στα αποδυτήρια, τις συνεντεύξεις παικτών στο ημίχρονο, ακόμη και σε δημοσιογράφους αγωνιστικού χώρου να «τσακώνουν» τους αντικατασταθέντες παίκτες για μια γρήγορη συνομιλία και ενώ ο αγώνας θα είναι σε εξέλιξη.
Η πρόταση προέρχεται από το Sky Sports και το TNT Sports, τα οποία προφανώς θεωρούν ότι πήραν λιγότερα ως προϊόν από αυτά που θα ήθελαν με το πρόσφατα υπογεγραμμένο τετραετές συμβόλαιο των 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών.
Μερικοί σύλλογοι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να εισβάλουν στα αποδυτήριά τους. Όμως οι αποκαλούμενοι «Big 6» στην Αγγλία -Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τότεναμ- δεν έχουν την ίδια άποψη. Προφανής ο λόγος. Γιατί να δίνουν περιεχόμενο στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όταν μπορούν να αποκομίσουν κέρδος από κάθε σταγόνα ιδρώτα των παικτών τους, ακόμα και αυτόν που χύνουν στα αποδυτήρια, προβάλλοντας αυτό το υλικό σε δικές τους, συνήθως συνδρομητικές πλατφόρμες αλλά και μέσω των social media;
Μειωμένη ζήτηση
Οι μάνατζερ της Premier League, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα χρηματικά ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μειώνονται αργά αλλά σταθερά. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πληρώνουν τώρα 6,2 εκατομμύρια λίρες ανά αγώνα. Το ποσό ακούγεται τρομερό για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα. Μιλάμε όμως για την Premier League, στην οποία την περίοδο 2016-2019 το αντίστοιχο τίμημα ανερχόταν σε 10,19 εκατομμύρια λίρες.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η DAZN αγόρασε τα δικαιώματα της Ligue 1, αλλά πλέον αυτή η συμφωνία οδηγείται σε ματαίωση, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα. Το DAZN είναι μια βρετανική υπερσύγχρονη πλατφόρμα αθλητικής ροής και ψυχαγωγίας. Οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το περιεχόμενο και αυτό δεν φέρνει νέες συνδρομές.
Το Sky θα μεταδώσει ζωντανά τουλάχιστον 215 αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας την επόμενη σεζόν και θέλει να προσφέρει στους τηλεθεατές δελεαστικό προϊόν, καθώς η μηνιαία συνδρομή των 31,5 λιρών αρχίζει να φαίνεται ακριβή στους πελάτες της.
Πλάνα πανηγυρισμών
Μία αλλαγή, για την οποία έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως», αφορά τους χειριστές των steadicams. Πρόκειται για τις ειδικές κάμερες με σταθεροποιητή που βλέπουμε εδώ και καιρό στα γήπεδα. Πλέον οι χειριστές τους θα μπορούν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο με τον εξοπλισμό ανά χείρας κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για γκολ. Μάλιστα, ένα σημαντικό επιχείρημα που προέβαλαν οι τηλεοπτικοί φορείς είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως «αυθεντική στιγμή χαράς» από το σκόνταμμα ενός ποδοσφαιριστή επάνω σε έναν χειριστή κάμερας, ενώ αγκαλιάζει τους συμπαίκτες του!
Προφανώς όλα αυτά συνιστούν κολοσσιαία παραβίαση της ιδιωτικότητας και είναι κάτι που θα συζητηθεί στην ετήσια γενική συνέλευση της Premier League τον Ιούνιο, οπότε τα στελέχη των συλλόγων θα αποφασίσουν αν τα χρήματα αξίζουν αυτή την εισβολή, η οποία κατά κάποιο τρόπο θα έκανε ακόμη και τον αμερικανικό αθλητισμό να «κοκκινίσει». Η σύγκριση γίνεται, διότι ο κόσμος του αθλητισμού στην Αμερική έχει προ πολλού παραδοθεί στις απαιτήσεις των τηλεοπτικών μεταδόσεων, με τρόπους που θα έκαναν τους παραδοσιακούς οπαδούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να μείνουν με το στόμα ανοιχτό.
Οι προπονητές του NFL φορούν μικρόφωνα κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα αποδυτήρια του NBA είναι πολλές φορές τηλεοπτικά στούντιο και οι συνεντεύξεις των αθλητών του MLB (μπέιζμπολ) γίνονται στα μέσα κάθε περιόδου. Υπάρχει βέβαια μία σημαντική διαφορά. Τα αμερικανικά αθλήματα δημιουργήθηκαν με την τηλεόραση ως μέρος του DNA τους. Για παράδειγμα, τα διάσημα τηλεοπτικά timeouts του NFL είναι κυριολεκτικά προγραμματισμένα διαλείμματα για διαφημίσεις.
Δεν είναι το ίδιο για την Premier League και αργότερα για άλλες λίγκες να προσπαθούν να ενσωματώσουν αθλητικές παραδόσεις αιώνων σε σύγχρονα πακέτα ψυχαγωγίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις «τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για να βρεθεί η σωστή φόρμουλα». Πρόσθεσε: «Από σεβασμό σε όλους αυτούς τους συνεργάτες μετάδοσης, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να επιβεβαιώσω κάποιο συγκεκριμένο μέρος αυτής της συζήτησης». Όλα δείχνουν πάντως ότι όσο πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα τόσο περισσότερες λίρες -ευρώ στις χώρες που θα ακολουθήσουν- θα χρειαστεί να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εφημερίδα Απογευματινή