Οι ανοιχτές πληγές που «στοιχειώνουν» το Άνφιλντ Ρόουντ

Η χρυσή ιστορία της Λίβερπουλ έχει τις μαύρες σελίδες της, στις οποίες προστίθενται και νέες
14:51 - 5 Ιουλίου 2025

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία μιας ομάδας ένα τραγούδι των φίλων της που να τη χαρακτηρίζει δεν κρύβει μέσα του τόσο πόνο, όπως συμβαίνει στη Λίβερπουλ. Όταν ακούγεται το «you’ll never walk alone», ειδικά στο Άνφιλντ Ρόουντ αν τύχει να βρεθείς, σε πιάνει ρίγος. Κρύβει ένα βάρος, το βάρος από τις τραγωδίες της Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές ομάδες στον πλανήτη, αλλά συνεχώς μετράει και πληγές εκτός από κατακτήσεις τίτλων. Η τελευταία πληγή αφορά τον τραγικό θάνατο του Ντιόγκο Ζότα, η οποία πήρε τη σκυτάλη από όσα έγιναν τη μέρα της γιορτής στην ομώνυμη πόλη για την κατάκτηση της Premier League, τη σεζόν που μόλις τελείωσε. Οι οπαδοί βρέθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την κατάκτηση του τίτλου και κάποια στιγμή ένα μίνι βαν έπεσε πάνω στο πλήθος. Η Αστυνομία ανέφερε ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 11 νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο. Επίσης, συνέλαβε τον 53χρονο οδηγό ως ύποπτο για απόπειρα δολοφονίας, αλλά δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει την ενέργεια ως τρομοκρατική. Η ευφορία μετατράπηκε σε χάος και θλίψη. Μέσα σε λίγες ώρες ήρθαν οι υποσχέσεις για ανθεκτικότητα και ενότητα για μια πόλη που έχει βιώσει τόσα πολλά στο παρελθόν.

Το Χέιζελ

Αστυνομικοί και διασώστες σε εξέδρα του Χέιζελ

Στις 29 Μαΐου 1985 η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την ιταλική Γιουβέντους στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών. Σημειώθηκε αναταραχή στις εξέδρες πριν από την έναρξη και κάποια στιγμή υπήρξε εισβολή οπαδών της Λίβερπουλ σε μια διπλανή κερκίδα, όπου βρίσκονταν οπαδοί της Γιούβε. Στο χάος που ακολούθησε, κάποιοι ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη βία και άλλοι πέθαναν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος αντιστήριξης. Συνολικά 39 άνθρωποι (32 από την Ιταλία, 4 από το Βέλγιο, 2 από τη Γαλλία και 1 από τη Βόρεια Ιρλανδία) σκοτώθηκαν και περίπου 600 τραυματίστηκαν. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ κατηγορήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τη βία. Συνελήφθησαν 26 και 14 από αυτούς καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Πολλοί απέδωσαν την τραγωδία στην κατάσταση του Χέιζελ, ενός γηπέδου χωρητικότητας 55.000 θέσεων με απαρχαιωμένες κερκίδες μόνο για ορθίους, σαθρούς φράχτες και ετοιμόρροπους τοίχους μέσα και έξω, καθώς και στην κακή οργάνωση από την Αστυνομία και την UEFA.

Τo Χίλσμπορο

Φίλαθλοι προσπαθούν να σωθούν στο Χίλσμορο

Η τραγική συνέχεια έχει να κάνει με το Χίλσμπορο. Στο συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Σέφιλντ, η Λίβερπουλ αντιμετώπισε τη Νότιγχαμ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας στις 15 Απριλίου 1989. Όλα ξεκίνησαν όταν περισσότεροι από 2.000 οπαδοί της Λίβερπουλ μπήκαν σε ένα τμήμα εξέδρας με όρθιους πίσω από το τέρμα, με το στάδιο να είναι ήδη σχεδόν γεμάτο για τον αγώνα.

Η άτακτη είσοδός τους όμως προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα ορθίων, με συνέπεια πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία. Ο αγώνας διακόπηκε αμέσως και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες μετατράπηκαν σε φορεία για τη μεταφορά των τραυματιών στα ασθενοφόρα. Συνολικά 94 φίλαθλοι έχασαν επιτόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι. Οι τραυματίες ανήλθαν συνολικά σε 766.

Η πιο θανατηφόρα αθλητική τραγωδία στη Μεγάλη Βρετανία επιδεινώθηκε από τη συγκάλυψη των αιτιών και των λαθών της Αστυνομίας. Υπήρξαν αναφορές για μεθυσμένους οπαδούς χωρίς εισιτήρια και σκληροπυρηνικούς της Λίβερπουλ, τις οποίες δημιούργησε η Αστυνομία, έχοντας βοήθεια και από κάποια ΜΜΕ της χώρας. Οι οικογένειες που πένθησαν αγωνίστηκαν επί χρόνια για να λάμψει η αλήθεια και τελικά πέτυχαν την ετυμηγορία ενός ενόρκου-ερευνητή το 2016 ότι η Αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή και τα θύματα «θανατώθηκαν παράνομα». Μία από τις εφημερίδες που κατηγορήθηκαν για τη συγκάλυψη ήταν η «Sun», την οποία έως και σήμερα αρκετοί οπαδοί της Λίβερπουλ αρνούνται να διαβάσουν.

Συμπαράσταση στον Κριστιάνο Ρονάλντο

Οι τραγωδίες που έχουν σημαδέψει τη Λίβερπουλ έχουν αλλάξει και τη συμπεριφορά όλων στο κλαμπ. Αξέχαστο αυτό που συνέβη στις 19 Απριλίου 2022. Τότε που η Λίβερπουλ υποδέχθηκε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια αναμέτρηση για την Premier League. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε γυρίσει στους «κόκκινους διαβόλους», ήταν εκτός αποστολής, καθώς βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας της απώλειας του ενός εκ των δύο νεογέννητων διδύμων. Στο έβδομο λεπτό της αναμέτρησης οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ έστειλαν ένα συγκινητικό μήνυμα συμπαράστασης στον Πορτογάλο σταρ.

Άπαντες στο Άνφιλντ σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν παρατεταμένα τον Ρονάλντο. Το ίδιο έκανε και ο τότε προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, την ώρα που ένας φίλαθλος στις εξέδρες σήκωσε φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το όνομα του Κριστιάνο. Ο Ρονάλντο και η Τζορτζίνα Ροντρίγκες θρήνησαν για το ένα από τα δύο δίδυμα που πέθανε στη γέννα. Με αφορμή την εν λόγω κίνηση, η οικογένεια του Ρονάλντο και πιο συγκεκριμένα οι δύο αδελφές του ευχαρίστησαν τη Λίβερπουλ και τον κόσμο μέσω αναρτήσεων στα social media. «Σε ευχαριστούμε για αυτό, Λίβερπουλ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό που έκανες απόψε με το χειροκρότημά σου», ανέφερε στην ανάρτησή της η Έλμα Ρονάλντο, ενώ η Κάτια Ρονάλντο έγραψε: «Πολύ πέρα από το ποδόσφαιρο».

Εφημερίδα Απογευματινή