Ένα παπαδοπαίδι στον… δρόμο για την Τούμπα

Ο Λούκα Ιβανούσετς, που διακονεί σε εκκλησία, έρχεται από τη Φέγενορντ δανεικός στον ΠΑΟΚ
14:00 - 11 Ιουλίου 2025

Είναι έτοιμος να φορέσει τη φανέλα με τον δικέφαλο αετό και να γίνει κάτοικος Τούμπας με την έγκριση φυσικά του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο λόγος για τον Κροάτη, Λούκα Ιβανούσετς. Ο ΠΑΟΚ φέρεται να έχει συμφωνήσει με τη Φέγενορντ για δανεισμό ενός έτους με οψιόν αγοράς. Φυσικά για όλα υπάρχει αιτία που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από την κακή περσινή του σεζόν. Αυτή που τον έθεσε εκτός των πλάνων των Ολλανδών ύστερα από 21 συμμετοχές και ένα γκολ. Ένα χρόνο νωρίτερα το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό για τον γεννημένο στις 26 Νοεμβρίου 1998, μεσοεπιθετικό.

Ο Ιβανούσετς, ο οποίος μπορεί να παίξει τόσο στο αριστερό άκρο της επίθεσης όσο και πίσω από τον κεντρικό επιθετικό, σε μια μαγική γι’ αυτόν σεζόν με τη Φέγενορντ είχε καταγράψει 42 ματς, 8 γκολ και 9 ασίστ. Ένα χρόνο νωρίτερα, στην τελευταία του περίοδο στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχε 48 συμμετοχές, 13 γκολ και 5 ασίστ. Έχει επίσης 22 συμμετοχές με την Εθνική Κροατίας και 61 ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ο τόπος καταγωγής του Ιβανούσετς είναι η Λιουμπέστσιτσα, ένας μικρός δήμος περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ζάγκρεμπ, στην κοιλάδα Μπέντνια, στις βόρειες πλαγιές του όρους Κάλνικ. Στη Λιουμπέστσιτσα οι κάτοικοι είναι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και δεν υπάρχουν φίλοι της μισητής Χάιντουκ Σπλιτ. Στη δε οικογένεια Ιβανούσετς, πάντα το ποδόσφαιρο ήταν μια πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή ενασχόληση. Στο πατρικό του Λούκα Ιβανούσετς, οι άντρες συζητούσαν όλη μέρα για ποδόσφαιρο και για κανένα άλλο άθλημα.

Ο πάτερ φαμίλιας, ο Γιόσιπ Ιβανούσετς, πήρε κάποτε τον μικρό Λούκα, περίπου στα 9 του και τον έγραψε στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Νόβι Μαρόφ. Τρία χρόνια αργότερα, ο 12χρονος πλέον Λούκα, εντάχθηκε στην ομάδα του Βαράζντιν. Χρειάστηκε να οργανωθεί καλά η οικογένεια με δεδομένο ότι η Λιούμπεστσιτσα απέχει 25 χιλιόμετρα από το Βαράζντιν. Αμέσως μετά το σχολείο, ο πατέρας του τον πήγαινε στο σχολείο ενώ τις πιο πολλές φορές δεν είχε χρόνο ούτε για μεσημεριανό.

Μόνο Ντιναμό

Τα χρόνια πέρασαν, ο μικρός μεγάλωσε και σε ηλικία 17 ετών, έκανε ντεμπούτο στη Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ. Τέσσερις ακόμα ομάδες τον προσέγγισαν εκείνη την περίοδο. Ήταν η Γάνδη, η Ριέκα, η Χάιντουκ και η Ντιναμό. Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Λούκα συνεχίστηκε στο Ζάγκρεμπ για λογαριασμό της Ντιναμό, στην οποία βρέθηκε το 2019. Είπαμε, στον τόπο που μεγάλωσε δύσκολα βρίσκεις άνθρωπο να συμπαθεί άλλη ομάδα.

Εκείνη την εποχή, υπήρξε ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και από τον Ολυμπιακό, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο πατέρας του έχει δηλώσει. «Ο Ολυμπιακός από την Ελλάδα ήθελε τον Λούκα στις τάξεις του. Η προσφορά ήταν στο τραπέζι, αλλά δεχτήκαμε την προσφορά της Ντιναμό. Αποφασίσαμε ότι η προσφορά της Ντιναμό, αν και μικρότερη, ήταν καλύτερη για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή του», έχε πει ο Γιόσιπ Ιβανούσετς, ο πατέρας του Λούκα, του οποίου τις συμβουλές ακούει ακόμα και σήμερα. Οι δυο τους μιλούν καθημερινά και ανελλιπώς πριν και μετά τον κάθε αγώνα.

Το φούτσαλ

Η μητέρα του Γιασμίνκα δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, αλλά λόγω του γιου της είναι πλέον παθιασμένη με αυτό. Μάλιστα, δεν έχανε αγώνα του στο Ζάγκρεμπ. Ποδόσφαιρο, ερασιτεχνικά όμως, παίζει και ο αδελφός του, Γκόραν. Είναι τερματοφύλακας και επαγγελματίας οδηγός.

Μια ποδοσφαιρική πτυχή του Λούκα είναι το φούτσαλ, δηλαδή το ποδόσφαιρο σάλας. Ήταν εξαιρετικός σε αυτό και με την ομάδα της Λιουμπέστσιτσα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Κροατίας το 2014. Ανακηρύχθηκε τότε ο κορυφαίος παίκτης στην Κροατία και έπαιξε για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σάλας νέων.

Τα δύο παιδιά ήταν επίσης αυτό που οι Κροάτες αποκαλούν «ministrant» στην εκκλησία τους. Πρόκειται για ένα άτομο που διακονεί, δηλαδή προσφέρει υπηρεσίες σε θρησκευτικό πλαίσιο. Στην καθ’ ημάς ορολογία, συνήθως αναφέρεται ως παπαδοπαίδι, δηλαδή ένα νεαρό αγόρι που βοηθά τον ιερέα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη «ministrare», που σημαίνει «υπηρετώ». Σε άλλες γλώσσες και εκκλησιαστικές παραδόσεις, μπορεί να αναφέρεται και σε άλλες μορφές διακονίας ή βοηθητικού προσωπικού. Οι «ministrants» είναι συνήθως ντυμένοι στα λευκά και βοηθούν τον ιερέα με διάφορα αντικείμενα και καθήκοντα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Η σχέση του Ιβανούσετς με την εκκλησία δικαιολογεί και το γεγονός ότι ο αιδεσιμότατος Στιέπαν Μακάρ από τη Λιούμπεστσιτσα είναι μεγάλος θαυμαστής του. Εκτός από «ministrant», από μικρός ο Λούκα, στη διάρκεια της Λειτουργίας αναλάμβανε και να διαβάζει το Ευαγγέλιο. Κληρονόμησε αυτή την πνευματικότητα από τη γιαγιά του Καταρίνα και εξακολουθεί να απολαμβάνει να πηγαίνει ευλαβικά στην εκκλησία.

Στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να παίζει στο PlayStation και αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι έχει ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση. Μετά το γυμνάσιο εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Libertas, με ειδίκευση στον Αθλητισμό και τη Διοίκηση Αθλητισμού.

Πρόσφατα αρραβωνιάστηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Τία Βούγκρινετς. Πρόκειται για την κόρη του θρύλου του Κροατικού ποδοσφαίρου, Ντάβορ Βούγκρινετς, ο οποίος με 145 γκολ θεωρείται ο κορυφαίος του σκόρερ. Ως παίκτης της Σαχτάρ Ντονέτσκ, κέρδισε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2009. Επίσης, με την Εθνική Κροατίας, συμμετείχε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1998, 2002) και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2004).

Εφημερίδα Απογευματινή