
Θα ήσασταν ευτυχής σε ένα αερόπλοιο γεμάτο ήλιον που προσγειώνεται στο νερό; Θα αντέχατε να πετάτε με υπερηχητικές ταχύτητες 3.800 μιλίων/ώρα; Κανένα από αυτά δεν είναι ένα ερώτημα που πρέπει να σκεφτείτε ακόμα, αλλά με την καινοτομία στην αεροπορία να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν ζητήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι νεοσύστατες τεχνολογικές επιχειρήσεις μεταμορφώνουν τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες προσφέροντάς τους νέους, πιο αποτελεσματικούς και οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για τη μεταφορά των 4,5 δισεκατομμυρίων επιβατών που ταξιδεύουν στον ουρανό κάθε χρόνο. Η «Daily Mail» ρίχνει μια ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες.
Οικονομική θέση
Οι οικονομικές πτήσεις μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο στριμωγμένες, ώστε σχεδόν να κάθεστε ο ένας πάνω στον άλλον. Σύντομα θα γίνει κάπως έτσι. Τον Φεβρουάριο, η Airbus, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών στον κόσμο, αποκάλυψε ότι διερευνούσε τη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών σε δύο ορόφους στην οικονομική θέση. Η διάταξη περιλαμβάνει την αφαίρεση των υπερυψωμένων ντουλαπιών και τη στοίβαξη των σειρών, με τη μία πάνω στην άλλη. «Μπορεί να φαίνεται κλειστοφοβικό σε κάποιους», λέει στη «Mail» ο Ισπανός σχεδιαστής Αλεχάντρο Νούνιεζ Βισέντε, αλλά στην πραγματικότητα θα «αυξήσει τον προσωπικό χώρο». Στην επάνω σειρά, οι επιβάτες θα μπορούν να ανακλίνουν περισσότερο από το κανονικό, δηλαδή από τις συνήθεις 110 μοίρες έως και 125 μοίρες, περίπου στην ίδια γωνία με μια πολυθρόνα μασάζ. Η κάτω σειρά κερδίζει περισσότερο χώρο για τα πόδια. Ο χώρος μεταξύ των καθισμάτων έχει συρρικνωθεί από ένα «βιομηχανικό πρότυπο» περίπου 35 ίντσες στα τέλη του 20ού αιώνα σε μόλις 28 ίντσες σε ορισμένες οικονομικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Wizz Air. Η νέα διάταξη των καθισμάτων αφήνει χώρο για όσους βρίσκονται στην κάτω σειρά να τεντώνουν τα πόδια τους κάτω από τα καθίσματα που βρίσκονται από πάνω.
Άλλος ένας τρόπος για να αυξηθεί ο χώρος της καμπίνας είναι να απαλλαγούμε εντελώς από τα καθίσματα. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τις αμφιλεγόμενες «θέσεις ορθίων» της Aviointeriors, για επιβάτες που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την άνεση για τους χαμηλότερους ναύλους. Η ιταλική εταιρεία υποστήριξε προηγουμένως ότι θα αυξήσει τη χωρητικότητα των επιβατών κατά ένα πέμπτο και θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να «αυξήσουν τα κέρδη τους». Τον περασμένο μήνα, ο τελευταίος σχεδιασμός Skyrider 3.0 της εταιρείας διαδόθηκε αστραπιαία έπειτα από μια ανάρτηση στο Instagram που έδειξε ότι αρκετές οικονομικές αεροπορικές εταιρείες σχεδίαζαν να τις παρουσιάσουν το 2026. Ο σχεδιασμός θα επιτρέπει στους επιβάτες να γέρνουν προς τα πίσω σε γωνία 45 μοιρών με τα πόδια τους να κρέμονται εκατέρωθεν ενός μαξιλαριού-σέλας τύπου ποδηλάτου για στήριξη.
Το αφεντικό της Ryanair, ο Μάικλ Ο’ Λίρι, πάντα προβοκάτορας, έχει επανειλημμένως δηλώσει την υποστήριξή του στο εγχείρημα, προτείνοντας ότι οι όρθιοι επιβάτες θα χρεώνονται μόλις 1 έως 5 λίρες σε σύγκριση με τις 25 λίρες των κανονικών θέσεων. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες της αεροπορίας παραμένουν επιφυλακτικοί. Ένα πρώην στέλεχος αεροπορικής εταιρείας δήλωσε στη «Mail»: «Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τα προβλήματα με την απογείωση ή την προσγείωση σε όρθια θέση, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν ήδη ξεπεράσει τον μέγιστο αριθμό των επιτρεπόμενων θέσεων, δεδομένου του αριθμού των θυρών εξόδου. Οπότε θα έπρεπε να τοποθετηθεί άλλη μια πόρτα έκτακτης ανάγκης».
Το να κοιμηθείς σε οικονομικές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων δεν ήταν ποτέ εύκολο. Ωστόσο, από το 2026, οι ταξιδιώτες της 17ωρης απευθείας πτήσης από το Όκλαντ στη Νέα Υόρκη θα μπορούν επιτέλους να ξεκουραστούν. Φέτος, η Air New Zealand ανακοίνωσε ότι θα γινόταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα πρόσφερε στους επιβάτες της οικονομικής θέσης καμπίνες για να κοιμούνται ξαπλωμένοι. Οι επιβάτες θα μπορούν να κλείσουν έναν τετράωρο υπνάκο στο «Skynest», δύο κουκέτες τριών επιπέδων στο μαγειρείο. Οι αναφορές δείχνουν ότι το τετράωρο θα κοστίζει 300 έως 450 λίρες, επιπλέον των τιμών των εισιτηρίων, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 500 λίρες για μία διαδρομή. Η Αλίσα Άρμστρονγκ, επικεφαλής των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών της αεροπορικής εταιρείας, δήλωσε στη «Mail» ότι πρόκειται για μια «επανάσταση» για τους ταξιδιώτες.
Θα πετάξουν ξανά
Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που τα αερόπλοια εγκαταλείφθηκαν μετά την καταστροφή του Χίντενμπουργκ το 1937. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα μπορούσαμε να τα δούμε και πάλι να κοσμούν τους ουρανούς μας. Ο λόγος για την επιστροφή; Η βιωσιμότητα. Τα αερόπλοια είναι πιο αθόρυβα, λιγότερο ρυπογόνα και καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα από τα αεριωθούμενα, ενώ ορισμένα από αυτά λειτουργούν πλήρως ηλεκτρικά ή με υδρογόνο. Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα είναι το Airlander 10, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, με μήκος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Με μέγιστη ταχύτητα 81 μίλια/ώρα, είναι περισσότερο συγκρίσιμο με τα τρένα παρά με τα αεροπλάνα. Επειδή όμως μπορεί να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, από χωράφια μέχρι και σε νερό, θα μειώσει τους χρόνους ταξιδιού παρακάμπτοντας τα αεροδρόμια. Βασίζεται στο ήλιον για πλευστότητα και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για πέντε ημέρες. Η βρετανική εταιρεία Hybrid Air Vehicles, που βρίσκεται πίσω από αυτό, στοχεύει να ξεκινήσει επιβατικές πτήσεις μέχρι το 2029.
Σε 90 λεπτά
Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε που το Concorde μείωσε στο μισό την επτάωρη πτήση Νέα Υόρκη – Λονδίνο φτάνοντας στο διπλάσιο της ταχύτητας του ήχου. Τώρα οι μηχανικοί αεροδιαστημικής ελπίζουν να μειώσουν το ταξίδι σε μόλις 90 λεπτά, επιτυγχάνοντας υπερηχητικές ταχύτητες που ξεπερνούν τα 3.800 μίλια/ώρα. Δύο αντίπαλες νεοφυείς επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για αυτό το βραβείο. Η αμερικανική εταιρεία Hermeus στοχεύει στην πρώτη δοκιμαστική υπερηχητική πτήση μέχρι το 2030. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Lingkong Tianxing Technology με έδρα το Πεκίνο, στοχεύει στο 2031 για το «διαστημικό αεροπλάνο» 50 επιβατών, ικανό να κάνει τον κύκλο της Γης σε περίπου επτά ώρες. Οι επιβάτες θα βιώσουν εκπληκτική άνεση, εξηγεί ο Χαβιέ Κάλβο Τορίχος από τη συμβουλευτική εταιρεία αερομεταφορών ALG. Η απογείωση θα δημιουργούσε δύναμη 2 G, ισοδύναμη με ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Η θέα θα είναι επίσης θεαματική, πετώντας σε ύψος 100.000-150.000 ποδιών στο εγγύς διάστημα, σε σύγκριση με το σημερινό ύψος πτήσης των 30.000-42.000 ποδιών.
από τον JIM NORTON
©Associated Newspapers Limited