Συλλογικές συμβάσεις-Διάλογος 3+1 σημείων

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση των μισθολογικών αυξήσεων με συμμετοχή και της ΓΣΕΕ – Στο επίκεντρο μετενέργεια, επεκτασιμότητα, συρροή και καθολικότητα
13:08 - 2 Μαΐου 2025

Με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα απείχε από τις συνομιλίες για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Μαΐου ο διάλογος για τη διεύρυνση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι. Στην επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, η υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει την έναρξη διαλόγου με σκοπό τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης εργαζομένων από ΣΣΕ, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041.

Στις συζητήσεις θα συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, ωστόσο θεωρεί ότι τα περιγραφόμενα στην επιστολή καλύπτουν τμήμα μόνο των αιτημάτων της Συνομοσπονδίας και των εργαζόμενων. Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο με ακηδεμόνευτες από το κράτος διαδικασίες και με την πλήρη επαναφορά του πλαισίου που περιλαμβάνει τη μετενέργεια, την επεκτασιμότητα, τη συρροή και την καθολικότητα.

Κάλυψη

«Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του θεσμού στην προ μνημονίου μορφή του. Το 86% των ερωτώμενων σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υποστηρίζει την καθολική κάλυψη όλων των εργαζόμενων και την υποχρεωτική ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σήμερα, λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζόμενων καλύπτεται από ΣΣΕ, αναφέρει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο.

Διάρκεια

Η ατζέντα του διαλόγου για το νέο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα έχει διάρκεια από 1 έως 5 έτη. Θα ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί έως το τέλος του έτους 2025. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να υποδείξουν έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα συμμετάσχει σε εργασίες για την άντληση καλών πρακτικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει διάλογος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εταίροι θα διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το Σχέδιο Δράσης εντός 30 ημερών. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί από την ευρωπαϊκή οδηγία να αυξήσει στο 80% το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Σήμερα, το ποσοστό κάλυψης είναι μόλις 25%-30%.

Η νομοθεσία προβλέπει τριών ειδών συλλογικές συμβάσεις: επιχειρησιακές, κλαδικές-ομοιοεπαγγελματικές και ενδοομιλικές. Στόχος αποτελεί το νέο πλαίσιο να περιλαμβάνει και τις ενδοομιλικές συμβάσεις, ώστε να μπει τέλος σε στρεβλώσεις που προβλέπουν ξεχωριστές συμβάσεις για εργαζόμενους που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, όπως για παράδειγμα μια ασφαλιστική εταιρεία που ανήκει σε ένα τραπεζικό όμιλο.

Εργοδότες

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου είναι η δραστική μείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 51%, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους, για να μην υποχρεωθούν να αυξήσουν τους μισθούς που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις. Άλλωστε, η μέτρηση του ποσοστού είναι δύσκολη και συχνά αναξιόπιστη.

Αυτή η παρέμβαση -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- αποτελεί ένα κίνητρο, ώστε οι εργοδότες να προσέρχονται με μεγαλύτερη προθυμία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μόλις προ διημέρου, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ομόφωνα έκρινε ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας -που έχει υπογραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου- πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει γενικώς υποχρεωτική. Επίσης, έκρινε και τη σύμβαση για τους αρχαιολόγους για αυξήσεις μισθών κατά 10% και αυξήσεις επιδομάτων κατά 40%.

Εφημερίδα Απογευματινή