Ο Πούτιν προτείνει διάλογο, ο Ζελένσκι ζητά εκεχειρία

Η πρόταση Πούτιν για συνομιλίες στην Τουρκία προκαλεί διπλωματικές εντάσεις – Αμετακίνητη η Ουκρανία στην απαίτηση για παύση πυρός
11:34 - 11 Μαΐου 2025

Η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Τουρκία προκάλεσε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα να γίνει συνάντηση χωρίς προηγούμενη εκεχειρία, υπογραμμίζοντας πως μόνο αν η Ρωσία συμφωνήσει να σταματήσει τις εχθροπραξίες, η Ουκρανία θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Άγκυρα, που διατηρεί επικοινωνία και με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, προσπαθεί ξανά να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργήσει τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Η απάντηση Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την πρόταση του Ρώσου προέδρου, αλλά επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός από αύριο Δευτέρα, για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

«Είναι θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου. Όλος ο κόσμος το περίμενε αυτό για πολύ καιρό. Και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η κατάπαυση του πυρός».

«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία μέρα. Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια κατάπαυση του πυρός – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – από αύριο, 12 Μαΐου, και η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί».

H πρόταση Πούτιν για απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.

«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.

Η αντίδραση Τραμπ στην πρόταση Πούτιν

Την εξέλιξη αυτή υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Truth Social έκανε λόγο για «δυνητικά μεγάλη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία». «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν όταν τελειώσει, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο “λουτρό αίματος”. Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντίθετα, στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!» έγραψε ο Τραμπ.

Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών για άμεση έναρξη εκεχειρίας, τη Δευτέρα, μετά την τηλεδιάσκεψη της συμμαχίας των προθύμων από το Κίεβο όπου βρέθηκαν μαζί Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μάλιστα, προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι σε περίπτωση που δεν δεχθεί την πρόταση για εκεχειρία τότε θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις.

Αφού ολοκλήρωσαν, δε, την τηλεδιάσκεψη, Μακρόν, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ και Ζελένσκι είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ για περίπου 20 λεπτά ενημερώνοντάς τον για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κίεβο.