Τον Χρυσό Θόλο παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ και όπως λέει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος θα προστατεύει την Αμερική ακόμα και από πυραύλους που εκτοξεύονται από το διάστημα. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα πυραυλικής αεράμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκτιμάται ότι θα κοστίσει 175 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της θητείας του.
Η δήλωση του Τραμπ
«Μόλις κατασκευαστεί πλήρως, ο Χρυσός Θόλος θα είναι ικανός να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και αν εκτοξεύονται από άλλες γωνιές του κόσμου, ακόμη και αν εκτοξεύονται από το διάστημα. Και θα έχουμε το καλύτερο σύστημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ.
Εκτιμάται ότι θα κοστίσει 175 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της θητείας του.
Η χρηματοδότηση του όμως παραμένει αβέβαιη. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτείνει αρχική επένδυση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος ενός ευρύτερου αμυντικού πακέτου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματοδότηση αυτή όμως συνδέεται με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στο Κογκρέσο.
Την ίδια ώρα, ο χρόνος πιέζει για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία κι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να χάνει την υπομονή του.
Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις
Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις, με τη Μόσχα να παρομοιάζει το πρόγραμμα με την περιβόητη «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας» – γνωστή και ως «Πόλεμος των Άστρων» – που είχε εξαγγείλει ο Ρόναλντ Ρίγκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε πως περιμένει την Μόσχα να θέσει τους όρους της ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για ειρήνη, ακόμα και τις επόμενες ημέρες, και αρνείται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, παρατείνοντας την διαδικασία των συνομιλιών.
Το Βατικανό επιβεβαίωσε πως ο Πάπας είναι πρόθυμος να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Το ισραηλινό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος»
Το ισραηλινό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αποτελεί ένα από τα βασικά τμήματα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους, ρουκέτες και drones και έχει αποτρέψει χιλιάδες επιθέσεις από το 2011, όταν τέθηκε σε λειτουργία. Σύμφωνα με την εταιρεία Rafael, που συνέβαλε στην ανάπτυξή του, το ποσοστό επιτυχίας του φτάνει το 90%.
Η ανάπτυξή του ξεκίνησε από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο με τον Λίβανο το 2006, με αρχική χρηματοδότηση από το εσωτερικό, προτού ενισχυθεί καθοριστικά από τις ΗΠΑ μέσω οικονομικής και τεχνολογικής στήριξης δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τραμπ είχε αναφερθεί στο όραμά του για ένα αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ήδη από την προεκλογική του καμπάνια. Παρά τα φιλόδοξα σχέδια, ειδικοί τονίζουν ότι τέτοιου είδους συστήματα προορίζονται κυρίως για την αντιμετώπιση απειλών μικρής και μεσαίας εμβέλειας και όχι για την αναχαίτιση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.