ΟΗΕ για τη Γάζα: «Ανεπαρκής και επιλεκτική η ανθρωπιστική βοήθεια»

Νέος εκτοπισμός στη Γάζα 180.000 ανθρώπων σε 10 ημέρες λόγω της ισραηλινής επίθεσης
16:25 - 27 Μαΐου 2025
ΓΑΖΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σχεδόν 180.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν μέσα σε 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), λόγω της νέας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης. Η υπηρεσία για τον παγκόσμιο συντονισμό και διαχείριση καταυλισμών (CCCM) εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις «συχνές» επιθέσεις σε καταφύγια, όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο άμαχοι.

Η GHF (Gaza Humanitarian Foundation), οργάνωση που δημιουργήθηκε με ισραηλινή πρωτοβουλία, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διανομή βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας, καθώς και για τον αποπροσανατολισμό που προκαλεί από το βασικό ζητούμενο: την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα όλων των περασμάτων.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Γενς Λέρκε, δήλωσε: «Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Αποσπά την προσοχή από αυτό που πραγματικά χρειάζεται», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανεμπόδιστη ροή βοήθειας και άρση των περιορισμών εισόδου.

Αβεβαιότητα για την διανομή

Τα Ηνωμένα Έθνη αμφισβητούν το κατά πόσο η GHF έχει όντως ξεκινήσει διανομή προμηθειών, καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες. «Δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση», δήλωσε η Ζιλιέτ Τουμά από την UNRWA, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες και η ροή βοήθειας είναι πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη.

Κίνδυνος λιμοκτονίας

Παρά τη μερική χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού, οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για επικείμενη λιμοκτονία, καθώς δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Σύμφωνα με την UNRWA, τουλάχιστον 500-600 φορτηγά την ημέρα θα έπρεπε να εισέρχονται στη Γάζα με τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και εμβόλια.

Το Ισραήλ ελέγχει κάθε αποστολή βοήθειας, απορρίπτοντας συχνά προμήθειες που θεωρεί ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν στρατιωτικά από τη Χαμάς. Την ίδια ώρα, η Χαμάς κατηγορείται για υπεξαίρεση της βοήθειας, κατηγορία που η ίδια απορρίπτει, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει τα κομβόι από συμμορίες.