Το ρήγµα µεγάλωσε, µέχρι που προκλήθηκε δόνηση ισχυρών Ρίχτερ, µε τις µετασεισµικές ακολουθίες από τη σύγκρουση των δύο γιγάντων να µην έχουν στα µατήσει να προκαλούν πολιτικούς κρα δασµούς διαρκείας. Η κορύφωση της αντιπαράθεσης ανά µεσα στους άλλοτε στενούς συνεργάτες και φίλους, τους δισεκατοµµυριούχους Ντόναλντ Τραµπ και Ελον Μασκ, έφερε στην επιφάνεια σειρά ζητηµάτων, µε το σενάριο της διασπάθισης χρηµάτων επί υπουργίας Μασκ στο DOGE και τα περί επανεξέτασης των συµβολαίων που καταρτίστηκαν την περίοδο που κα τείχε το συγκεκριµένο χαρτοφυλάκιο να οξύνουν την κόντρα, µέχρι που o ιδιοκτήτης των Tesla και Space X ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει το «Κόµµα της Αµερικής».
Ανασύροντας κάτι από αρχαία Ελλάδα και τη στρα τηγική του Επαµεινώνδα, του οξυδερκούς και πολυµήχανου Θηβαίου στρατηγού και πολιτικού, που κέρδισε στη Μάχη των Λεύκτρων το 317 π.Χ., αλλά και θυµίζοντας τα πρώτα πολιτικά βήµα τα του Τραµπ, µε την ασπίδα «Η Αµερική πάνω από όλα» να προτάσσεται για την αποκατάσταση ζητηµάτων χαµένης εθνικής συνείδησης, ο Μασκ επιχειρεί µε τη σειρά του να πορευτεί µε αντισυ στηµικό προφίλ. Ο πολιτικός αγώνας του ξεκίνησε µε ένα µότο που, λίγο έως πολύ, θυµίζει εκεί νο του Ντόναλντ Τραµπ, όταν ο τελευ ταίος επιχείρησε να δηµιουργήσει µια νέα τάξη πραγµάτων, αναδεικνύοντας τα ελλείµµατα που είχε δηµιουργήσει η κυβέρνηση των προκατόχων του, ∆ηµο κρατικών. Ο Μr Tesla, από την πλευρά του, διατείνεται ότι ανοίγει µια πολιτική και κοινωνική βεντάλια για το 80% των Αµερικανών, αφού πρώτα έχει στηρίξει τη σφοδρή κριτική του προς το ρεπουμπλικανικό επιτελείο βασιζόµενος στο «εκτρωµατικό» και βαθιά άδικο -κατά τη δική του επιχειρηµατολογία- φορολογικό νοµοσχέδιο του Τραµπ.
Εκλογικό σύστηµα
Η ανακοίνωση του κόµµατος από τον Μασκ είναι γεγονός. Από εδώ και πέρα, όµως, τι γίνεται; Πόσο εύκολο ή δύσκο λο είναι να σπάσει ο δικοµµατισµός στις ΗΠΑ και ποιες οι προκλήσεις που έχει να αντιµετωπίσει ο Μασκ, δεδοµένου ότι έχει γεννηθεί στη Νότια Αφρική, οπότε δεν µπορεί να θέσει ο ίδιος υποψηφιότη τα για την προεδρία των ΗΠΑ; Eάν αναλογιστεί κανείς τις διατάξεις του αµερικανικού Συντάγµατος και το πολι τικό σύστηµα στις ΗΠΑ, αντιλαµβάνεται ότι η δηµιουργία τριών ή τεσσάρων κοµ µάτων και, κατ’ επέκταση, η συµµετοχή ισάριθµων υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ είναι κάτι βαθιά σύνθετο. ∆ε δοµένου ότι το εκλογικό σύστηµα τόσο για τον πρόεδρο όσο και για το Κογκρέ σο είναι πλειοψηφικό σε έναν γύρο, το γεγονός αυτό αποθαρρύνει νεοεµφανι ζόµενες δυνάµεις.
Την ίδια στιγµή, η συµµετοχή στις αµε ρικανικές εκλογές αποτελεί πολύ δαπα νηρή διαδικασία και, συν τοις άλλοις, ο δηµόσιος διάλογος στα κοινοβουλευτι κά σώµατα είναι δοµηµένος γύρω από την ιδέα ότι δύο είναι οι δυνατές πολιτι κές προσεγγίσεις για κάθε θέµα. Η δηµιουργία ενός τρίτου κόµµατος στην πολιτική των ΗΠΑ απαιτεί, δε, έναν οργανισµό που να είναι σε θέση να συ γκεντρώσει τις υπογραφές χιλιάδων ψη φοφόρων σε µια πολιτεία µόνο και µόνο για να µπει σε ψηφοδέλτιο. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν υπήρξαν στο παρελθόν πρωτοβου λίες παρόµοιες µε εκείνη του Μασκ και πόσοι ήταν οι «αποστάτες» στην ιστο ρία του αµερικανικού πολιτικού συστή µατος. Πολιτικά κόµµατα εκτός του αµε ρικανικού δικοµµατικού συστήµατος υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά η εθνική τους απήχηση ήταν περιορισµένη.
Προϊστορία
Η τελευταία φορά που υποψήφιος για την προεδρία που δεν ήταν Ρεπουµπλι κανός ή ∆ηµοκρατικός κέρδισε εκλο γικές ψήφους ήταν το 1968, όταν πέ ντε νότιες πολιτείες ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου του Αµερικανικού Ανεξάρ τητου Κόµµατος, Τζορτζ Γουάλας. Σχε δόν τρεις δεκαετίες αργότερα, όµως, το 1992, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφο ρετική, όταν ο δισεκατοµµυριούχος Ρος Περό έλαβε περίπου το 19% της λαϊκής ψήφου και καµία ψήφο από το εκλεκτο ρικό κολέγιο. Το 2000 η υποψηφιότητα του Ραλφ Νέιντερ για την προεδρία υπό το Πράσινο Κόµµα συνέβαλε σε ένα τόσο ισόπαλο αποτέλεσµα στη Φλόριντα που ο Ρεπουµπλικανός Τζορτζ Μπους κέρδι σε τις εκλογές µόνο µετά την παρέµβα ση του Ανώτατου ∆ικαστηρίου. Παρ’ όλα αυτά, ο Νέιντερ δεν έλαβε καµία εκλο γική ψήφο. ∆ύο πρώην γερουσιαστές που έφυγαν από το ∆ηµοκρατικό Κόµ µα και έγιναν ανεξάρτητοι ενώ βρίσκο νταν ακόµη στο αξίωµα, η Κίρστεν Σινέ µα από την Αριζόνα και ο Τζο Μάντσιν Γ’ από τη ∆υτική Βιρτζίνια, δεν έθεσαν υπο ψηφιότητα για επανεκλογή το 2024. Ο Τζάστιν Αµας, από την άλλη, εκπροσώ πησε το Μίσιγκαν στη Βουλή των Αντι προσώπων, ξεκινώντας ως Ρεπουµπλικα νός, αλλά αποχωρώντας από το κόµµα το 2019 και υιοθετώντας τον ρόλο του ως Λιβερταριανός το 2020.
Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Το εκλογικό σύστηµα των ΗΠΑ, που βα σίζεται στην ιδέα ότι «Ο νικητής τα παίρ νει όλα», δεν ευνοεί τρίτα κόµµατα, τη στιγµή που οι θεσµοί δεν επιτρέπουν να έχουν µεγάλη επιτυχία τα τρίτα κόµµα τα. Παράλληλα, όµως, το ζήτηµα της ιδι αίτερης ιδιοσυγκρασίας του Ελον Μασκ βάζει ακόµα έναν αστερίσκο στην εξί σωση. Ο Μασκ αντιµετωπίζεται λιγότερο ευνο ϊκά από τον Τραµπ από το ευρύ αµερι κανικό κοινό, καθώς µόνο το 36% των ερωτηθέντων σε δηµοσκόπηση των Reuters/Ipsos του Ιουνίου είχε ευνοϊκή άποψη για εκείνον, σε σύγκριση µε το 42% που έβλεπε ευνοϊκά τον Τραµπ. Εντύπωση προκαλεί, την ίδια ώρα, το γεγονός ότι πλήγµα δέχεται η µετοχή της Tesla, στον απόηχο της ίδρυσης νέου κόµµατος που ανακοίνωσε ο Ελον Μασκ, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης.
Κυριακάτικη Απογευματινή