Η ισραηλινή αντιπροσωπεία φέρεται να υπέβαλε νέα πρόταση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που πραγματοποιούνται μέσω μεσολαβητών από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, που επικαλείται αραβική διπλωματική πηγή, το Ισραήλ προτείνει την απόσυρση των στρατευμάτων του από περισσότερους τομείς της Λωρίδας της Γάζας απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Η νέα πρόταση περιορίζει τη στρατιωτική παρουσία σε μια ουδέτερη ζώνη πλάτους δύο χιλιομέτρων στα νότια σύνορα, κοντά στη Ράφα.
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου στη Ντόχα, φαίνεται να έχουν φτάσει σε τέλμα, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για τη στασιμότητα. Το βασικό αγκάθι αφορά το εύρος της ισραηλινής αποχώρησης, ειδικά από περιοχές του νότιου τμήματος της Γάζας.
Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση Νετανιάχου υποστήριζε τη διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας σε εκτεταμένες περιοχές, περιλαμβανομένης της ουδέτερης ζώνης τριών χιλιομέτρων στα σύνορα με την Αίγυπτο και του διαδρόμου Μόραγκ, ανάμεσα στη Ράφα και τη Χαν Γιούνις. Η Χαμάς, από την πλευρά της, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή τους στις θέσεις που κατείχαν πριν τη λήξη της τελευταίας εκεχειρίας, τον Μάρτιο.
Η νέα πρόταση συνδέεται με σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ανθρωπιστικής πόλης», από την οποία θα διευκολύνεται η «οικειοθελής αποχώρηση» Παλαιστινίων προς άλλες χώρες. Η ιδέα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, χαρακτήρισε το σχέδιο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και το συνέδεσε με προσπάθεια «εθνοκάθαρσης».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Times of Israel, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομίας, Μπεζαλέλ Σμότριτς, πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά τη λήξη ενδεχόμενης 60ήμερης εκεχειρίας — μια προσπάθεια, όπως εκτιμάται, να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του.
Από τη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε ξανά την καταστροφή στη Γάζα. «Όλοι καταδικάσαμε τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, όμως αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα είναι ένα επίπεδο θανάτου και καταστροφής που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια», υπογράμμισε.