«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη;». Την ερώτηση φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τους «Financial Times». Επικαλούμενη δύο άτομα με γνώση της συνομιλίας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το ερώτημα στο πλαίσιο συζήτησης, για το εάν ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, εφόσον του παρασχεθούν όπλα μακράς εμβέλειας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό, «αν μας δώσετε τα όπλα».
Απαντώντας στο δημοσίευμα, σε γραπτή της δήλωση η εκπρόσωπος Τύπου, Καρολάιν Λέβιτ, αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «εργάζεται ακατάπαυστα για να σταματήσει η αιματοχυσία και να λήξει αυτός ο πόλεμος». Υποστηρίζει ότι οι «Financial Times» «παρουσιάζουν σκόπιμα αλλοιωμένες τις δηλώσεις», προσθέτοντας πως ο πρόεδρος «απλώς υπέβαλε μια ερώτηση και δεν προέτρεψε κανέναν να συνεχίσει τη βία».
Η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης ενδεχομένως σκοπεύει στο να μην προκαλέσει περαιτέρω εκνευρισμό στη Μόσχα, μετά και το τελεσίγραφο 50 ημερών του Τραμπ. Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε: «Πενήντα μέρες – τα έχουμε ξαναδεί. Είκοσι τέσσερις ώρες – κι αυτό το έχουμε περάσει. Εκατό μέρες – τα έχουμε δει όλα». Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στο Χ: «Ο κορυφαίος Αμερικανός ανέβηκε ξανά στο αγαπημένο του πολιτικό τρενάκι του λούνα παρκ. Είμαι ευχαριστημένος με τη συζήτησή μου με τον Πούτιν / Είμαι πολύ απογοητευμένος από τη συζήτηση με τον Πούτιν / Δεν προμηθεύουμε νέα όπλα στην Ουκρανία / Θα στείλουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τη «Washington Post», ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία. Πρόκειται για τους πυραύλους που πρόσφατα έπληξαν ιρανικούς πυρηνικούς στόχους και, αν εκτοξευτούν από ουκρανικό έδαφος, θα έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Προς το παρόν οι Tomahawk εξαιρούνται από τη λίστα παραδόσεων προς το Κίεβο, αλλά «θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αργότερα, εάν ο Τραμπ θελήσει να αυξήσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική πίεση προς τη Ρωσία». Αντιθέτως, ο ουκρανικός στρατός έχει πλέον το ελεύθερο χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, με μέγιστο εύρος δράσης 300 χιλιόμετρα. Δεν θα έφταναν στη Μόσχα αλλά θα μπορούσαν να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες καυσίμων βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.
Εφημερίδα Απογευματινή