Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος». Της συνεδρίασης αναμένεται να προεδρεύσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ισάκ Νταρ, ενώ ενημέρωση προς το Συμβούλιο θα παράσχει ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό, Μοχάμεντ Χάλεντ Κιάρι.
Ο κ. Κιάρι αναμένεται να εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πρόσβαση σε τρόφιμα και προμήθειες είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ τα περιστατικά λιμού και υποσιτισμού αυξάνονται με δραματικό ρυθμό.
Ανθρωπιστικό αδιέξοδο και μαζικές εκτοπίσεις
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, από τις 21 Ιουλίου δεν έχει επιτραπεί η είσοδος προμηθειών για καταφύγια για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ η έλλειψη καυσίμων παραμένει κρίσιμη.
Κατόπιν εντολής εκκένωσης που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου από τις ισραηλινές αρχές σε αρκετές συνοικίες της πόλης Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, σχεδόν το 88% της Γάζας βρίσκεται είτε υπό διαταγή εκτοπισμού είτε εντός ζωνών στρατιωτικού ελέγχου του Ισραήλ, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Η εντολή αυτή περιόρισε 2,1 εκατομμύρια πολίτες σε μόλις 12% της επικράτειας της Γάζας, με το OCHA να κάνει λόγο για «καταστροφικό πλήγμα στα ήδη εύθραυστα μέσα επιβίωσης».
Επιθέσεις σε αποθήκες του ΠΟΥ
Στις 21 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις του έχουν υπονομευθεί έπειτα από επιθέσεις σε αποθήκη και εγκατάσταση που προσέφερε καταφύγιο σε προσωπικό και οικογένειες στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.
Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί Παλαιστινίων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια ή βρίσκονταν κοντά σε σημεία διανομής αποτελούν βασικό σημείο στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου, η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, ανέφερε ότι μεταξύ 27 Μαΐου και 7 Ιουλίου, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέγραψε 798 θανάτους Παλαιστινίων αμάχων – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – σε ή κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων και ανθρωπιστικά κομβόι.
Διεθνής καταδίκη και εκκλήσεις για τερματισμό της βίας
Την ίδια ημέρα, 21 Ιουλίου, 28 κράτη – μεταξύ των οποίων μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο – εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία καταδικάζουν το μοντέλο διανομής βοήθειας του Ισραήλ ως «επικίνδυνο», ενώ κάνουν λόγο για «σταγόνα-σταγόνα ροή βοήθειας» και «απάνθρωπες δολοφονίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες».
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Κιάρι και κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να επαναλάβουν τις εκκλήσεις για άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός, καθώς και για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.
Διεθνής Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στο τέλος Ιουλίου
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ειρηνική Επίλυση του Παλαιστινιακού και την Εφαρμογή της Λύσης Δύο Κρατών – πρωτοβουλία που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2024 – έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, υπό τη συνδιοργάνωση Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας.