Η αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO ενέκρινε σήμερα την ένταξη της ιταλικής κουζίνας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση, καθώς έως σήμερα η αναγνώριση αφορούσε μόνο συγκεκριμένα φαγητά ή γαστρονομικές πρακτικές χωρών και όχι ολόκληρη την εθνική γαστρονομία.
Η υποψηφιότητα και η προώθησή της
Η πρόταση προωθήθηκε από τα ιταλικά υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με γαστρονομικούς φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της κουζίνας ως κομμάτι της καθημερινής ζωής, των οικογενειακών και τοπικών παραδόσεων.
Ένα πολιτιστικό μωσαϊκό γεύσεων
«Η ιταλική κουζίνα αποτελεί ένα πολύπλοκο μωσαϊκό παραδόσεων, συνδεδεμένο με την οικογένεια και την κοινωνία, χωρίς να υπάρχει κάποια ιεραρχία μεταξύ των εδεσμάτων», επισήμαναν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας. Η UNESCO αναγνωρίζει έτσι τον ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα της ιταλικής γαστρονομίας, που έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες και αντικατοπτρίζει την ταυτότητα της χώρας.









