Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, με μία ανωτάτου επιπέδου διπλωματική «ντρίπλα»,στην αμερικάνικη πρόταση για εκεχειρία πριν ακόμη συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας ουσιαστικά «ναι» στην αμερικανική πρόταση αλλά όχι στην κατάπαυση πυρός από τη μία «έκαψε» το χαρτί που Ουάσιγκτον και Κίεβο από κοινού έγραψαν πριν από μερικές ώρες στην Ουάσιγκτον και από την άλλη θωράκισαν τη Ρωσία μπροστά σε νέες αμερικανικές κυρώσεις ή τη μήνη του Αμερικανού προέδρου καθώς προτάσσουν σήμερα «μία βιώσιμη και διαρκή ειρήνη».
Η Μόσχα και ο Πούτιν μπορεί από τον Φεβρουάριο του 2022 να έχουν ανοίξει μετά από δεκαετίες και πάλι πολεμικά μέτωπα σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει κάποιος να υποτιμήσει τη Ρωσία ως μία χώρα που δεν διαθέτει διπλωματικό κεφάλαιο και μάλιστα από το «πάνω ράφι».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που κάθε άλλο από «άμαθος» στα διπλωματικά είναι, με την σημερινή απάντηση, παρουσία του στενού του συνεργάτη και συμμάχου Λουκασένκο, επί της ουσίας έκανε ματ – σε έναν πρώτο χρόνο – στο διπλό μέτωπο και την πρόκληση που είχε μπροστά του.
Προσέχοντας πάρα πολύ τις λέξεις και την εκφορά του ο Ρώσος πρόεδρος αφού «πασπάλισε» με ένα «ευχαριστώ τον Τραμπ» – που δεν του κοστίζει τίποτα – την εισαγωγή του, συνέχισε επί της ουσίας «σκοτώνοντας» τον αμερικανικό διπλωματικό κάματο στη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν κατανοήσει από την χθεσινή εμάνιση του Πύτιν με στρατιωτική παραλλαγή πως η Ρωσία σήμερα δεν ενδιαφέρεται για καμία εκεχειρία. Εάν η Μόσχα τελειώσει με τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται από τον περασμένο Αύγουστο στην επαρχία της τότε θα έχει κάνει με όρους πόκερ «φλος», αν και ακόμη όχι «ροαγιάλ», καθώς θα έχει «σκοτώσει» και το έξτρα διαπραγματευτικό χαρτί του Κιέβου.
Ο Πούτιν με μαεστρία είπε «όχι» προτάσσοντας ένα πιθανό υπό τους δικούς του όρους «ναι»
Η Ουάσιγκτον, που επιχείρησε να φέρει σε κατάσταση άμυνας και υποχώρησης τη Ρωσία, βλέπει την προσπάθειά της να βυθίζεται χωρίς η ίδια να μπορεί να κάνει κάτι για αυτό – ή περίπου. Για τον Λευκό Οίκο η άρνηση της Μόσχας μπορεί να φέρει κυρώσεις καθώς ο Τραμπ σε αντίθεση με τον Ρώσο ομόλογό του δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπερβεί τους τύπους και την διπλωματία αλλά επί της ουσίας φέρνει τον πρώτο «κανονικό πονοκέφαλο» στο Οβάλ Γραφείο.
Η Ρωσία μπορεί να πιεστεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το επιτελείο Τραμπ να την εκθέσει με τον τρόπο που εξέθεσε το Κίεβο. Η Μόσχα σήμερα κερδίζει στα πεδία και σήμερα φαίνεται πως κέρδισε και στην πρώτη απόπειρα των ΗΠΑ να την «στριμώξουν». Αν η στάση της Ρωσίας μάλιστα παραμείνει ως έχει ζητώντας αυτό που και ο Τραμπ ζητά «Ειρήνη εδώ και τώρα» τότε θα πρέπει να θεωρείται πιθανότερο να πιεστεί ασύμμετρα ο Ζελένσκι παρά ο Πούτιν.
Το «μπαλάκι» που ο Ρούμπιο είπε πως βρίσκονταν στη Ρώσικη πλευρά έγινε δεκτό περισσότερο με ικανοποίηση παρά με προβληματισμό και δεν φαίνεται σήμερα να υπάρχει συμβατικός ή διπλωματικός τρόπος να κάνει η Μόσχα πίσω ούτε χιλιοστό – όχι τουλάχιστον χωρίς αντάλλαγμα.
Η ρωσική κίνηση επί της ουσίας δικαιώνει τα όσα μπόρεσε να πει ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Οβάλ Γραφείο μέχρι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να μετατρέψει την κρίσιμη συζήτηση σε σόου. Ποιος αμφιβάλλει ακόμη πως για την Ρωσία οι έννοιες «ειρήνη» και «νίκη» δεν είναι απόλυτα ταυτισμένες; Και ποιος έχει ακόμη αναστολές στο εάν η Μόσχα ζητά -και θα συνεχίσει να το κάνει- διαπραγμάτευση για μία «σταθερή και μόνιμη» κατάσταση την οποία εν πολλοίς θα υπαγορεύσει η ίδια
Πούτιν: Η παύση πρέπει να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη, μπορεί να επικοινωνήσω με τον Τραμπ
«Ξεκινάμε από το ότι αυτή η παύση θα πρέπει να είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και θα εξαλείψει τις αρχικές αιτίες αυτής της κρίσης» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, και ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Βλ. Πούτιν πρόσθεσε ότι μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ντ. Τραμπ για να συζητήσει το θέμα. «Υποστηρίζουμε την ιδέα του τερματισμού αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα», είπε.
Νωρίτερα σε ερώτημα που του τέθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για το αν η Ουκρανία είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός και αν έχει ενημερωθεί από τις ΗΠΑ, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ που έδωσε «τόση προσοχή» για τη διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας.
Τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη «και να απομακρύνει τις βασικές αιτίες αυτής της κρίσης».
Sky’s @IvorBennett says that Putin was ‘never going to reject the ceasefire proposal’ as the Russian president has ‘talked at length trying to cast Russia as the peacemaker’.
He adds that Putin also does not want to upset Donald Trump.https://t.co/QYEclXw6pC pic.twitter.com/L3Wt2EGwu3
— Sky News (@SkyNews) March 13, 2025
Κοινή δήλωση Πούτιν – Λουκασένκο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι συζήτησε με τον Λουκασένκο μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία μίας κοινής αμυντικής περιοχής, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν τοποθετηθεί ρωσικά στρατεύματα στην επικράτεια της Λευκορωσίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εκδόθηκε κοινή δήλωση των δύο προέδρων, μέσω της οποίας κατηγορούν το ΝΑΤΟ για εχθρικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν επίσης την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την οποία χαρακτηρίζουν επίσης επιθετική και συγκρουσιακή.
Λένε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να λάβουν στρατιωτικά και διπλωματικά μέτρα ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.
Ελπιδοφόρα, αλλά όχι πλήρης η δήλωση Πούτιν για την εκεχειρία λέει ο Τραμπ
«Ελπίζω ότι η Ρωσία θα κάνει το σωστό», είπε κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στον Λευκό Οίκο.
Χαρακτήρισε τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ελπιδοφόρα, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν πλήρης. Δήλωσε, ακόμη, πρόθυμος να μιλήσει με τον Πούτιν για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων είπε ότι θα ήταν «πολύ απογοητευτικό» αν η Ρωσία απέρριπτε τις προτάσεις.Σχετικά με τις συζητήσεις για την εκεχειρία είπε ότι τέθηκαν «πολλά μεμονωμένα ζητήματα» για να εξηγήσει ότι «δεν δουλεύουμε στο σκοτάδι». Ποια είναι αυτά τα ζητήματα:
«Συζητήσαμε για τη γη της Ουκρανίας και τα κομμάτια γης που θα διατηρηθούν και θα χαθούν, καθώς και για όλα τα άλλα στοιχεία μιας τελικής συμφωνίας. Υπάρχει ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας που εμπλέκεται – ένας πολύ μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας. Ποιος θα πάρει το εργοστάσιο και ποιος θα πάρει το ένα ή το άλλο; Ξέρετε, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά η πρώτη φάση είναι η κατάπαυση του πυρός», είπε μεταξύ άλλων.