Διεθνής αναγνώριση για τα ελληνικά τελωνεία από τον ΟΗΕ

Άλμα στη βαθμολογία (μεταξύ 180 χωρών) στο 84% το 2025 (από 62,4% το 2019) και 100% στη διαφάνεια
16:15 - 12 Ιουλίου 2025
τελωνείο Πειραιάς

Σημαντική πρόοδο στον τομέα της διευκόλυνσης του εμπορίου καταγράφει η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται από τα τελευταία αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση εμπορίου. Η τελωνειακή διοίκηση της ΑΑΔΕ βλέπει τις προσπάθειές της να αποδίδουν καρπούς, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις σε βασικούς δείκτες.

Η έρευνα του ΟΗΕ καλύπτει 180 οικονομίες παγκοσμίως και αξιολογεί 62 διαφορετικά μέτρα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εμπορίου. Η ανοδική πορεία της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή, με τη συνολική της βαθμολογία να αγγίζει το 84% το 2025, από 62,4% μόλις το 2019.

Η πιο θεαματική επίδοση της Ελλάδας καταγράφεται στον τομέα της διαφάνειας, που από το 62,4% το 2019, η χώρα πέτυχε πλήρη συμμόρφωση (100%) το 2023, διατηρώντας αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η βελτίωση των τελωνειακών διατυπώσεων αποτυπώνεται στην αύξηση από 79,2% σε 87,5%, υποδηλώνοντας την επιτυχημένη εφαρμογή ψηφιακών διαδικασιών και την ουσιαστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Στον τομέα του paperless εμπορίου, η πρόοδος είναι εντυπωσιακή: Το εμπόριο χωρίς φυσικά έγγραφα σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 81,5% το 2025. Το διασυνοριακό paperless εμπόριο σημείωσε εκρηκτική άνοδο από το 33,3% το 2019 στο 72,2% το 2025. Ακόμη πιο σημαντική είναι η επίδοση της Ελλάδας στην ηλεκτρονική νομοθεσία και τεκμηρίωση, με 100% επιτυχία τόσο στην εφαρμογή νόμων για ηλεκτρονικές συναλλαγές όσο και στην ανταλλαγή Πιστοποιητικών Καταγωγής.

Η θεσμική συνεργασία παραμένει σε υψηλό επίπεδο (77,8%), παρέχοντας το απαραίτητο υπόβαθρο για σταθερό και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράλληλα, η διαχείριση ρίσκου, οι έλεγχοι προ-άφιξης και η περιορισμένη ανάγκη φυσικών ελέγχων αποτελούν σημεία αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών τελωνείων.
Αν και η πρόοδος είναι σημαντική, το πεδίο για περαιτέρω βελτίωση παραμένει ανοιχτό σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα στον τομέα της άμεσης απελευθέρωσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην ανταλλαγή τελωνειακών διασαφήσεων, η ΑΑΔΕ εντοπίζει νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Ο συνολικός απολογισμός αποτυπώνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματική δουλειά που υλοποιεί αθόρυβα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, και η ομάδα του: η Ελλάδα έχει καταφέρει να μετασχηματίσει τις τελωνειακές της διαδικασίες, να εδραιώσει τη διαφάνεια και να στηρίξει έμπρακτα τη σύγχρονη, ψηφιακή οικονομία. Με την παγκόσμια αναγνώριση του ΟΗΕ, η χώρα ενισχύει τη θέση της ως αξιόπιστος κόμβος εμπορίου και logistics στην ευρύτερη περιοχή.

Εφημερίδα Απογευματινή