Σημαντικές επιπτώσεις για τη γερμανική οικονομία θα προκαλέσουν οι δασμοί 30% που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Bundesbank. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποιεί για σημαντικό κίνδυνο ύφεσης εάν τεθούν σε ισχύ οι προτεινόμενοι δασμοί.
Προειδοποίηση Bundesbank για κίνδυνο ύφεσης
Εάν ο ανακοινωθείς συντελεστής δασμών 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, αυτό θα δημιουργήσει έναν σημαντικό κίνδυνο ύφεσης για την οικονομία, προειδοποιεί η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της. Η γερμανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι γερμανοί εξαγωγείς θα αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα επιπλέον αντιξοότητες από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η γερμανική οικονομία έχασε εκ νέου τη δυναμική της την άνοιξη, ενώ το ΑΕΠ θα παραμείνει πιθανότατα στάσιμο στο β’ τρίμηνο του έτους.
Αναθεώρηση προβλέψεων λόγω υψηλότερων δασμών
Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα προέβλεψε στασιμότητα για την οικονομία το 2025, αλλά οι υπολογισμοί της βασίζονταν σε δασμούς ύψους 10% από τις ΗΠΑ. Η τριπλάσια αύξηση των δασμών στο 30% αλλάζει δραστικά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.
“Η αβεβαιότητα για τους δασμούς βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη και στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι μια γρήγορη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοάχιμ Νάγκελ στην Handelsblatt.
Διαφορετική άποψη από το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας
Σε διαφορετικό πνεύμα, το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Έρευνας Οικονομικού Κύκλου (ΙΜΚ) αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες των αμερικανικών δασμών ως συγκριτικά ήπιες. Ένας συντελεστής 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ “θα επιβάρυνε την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας, αλλά δεν θα την κατέπνιγε”, αναφέρει το ΙΜΚ σε σχετική έρευνά του.
Οι κύριες επιπτώσεις των δασμών περιλαμβάνουν:
• Μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
• Αύξηση του κόστους για τους αμερικανούς καταναλωτές
• Πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης
• Αβεβαιότητα στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις