Στη δέσμευση πως η Ελλάδα θα παραμείνει «θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τίτλο «Ενισχύοντας τη Θαλάσσια Ασφάλεια μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα». Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους έξι βασικούς τομείς που προϋποθέτουν διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματική διαχείριση των θαλάσσιων προκλήσεων, στέλνοντας έμμεσα μηνύματα προς (και για) την Άγκυρα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στη θαλάσσια ασφάλεια μέσω της συμμετοχής της στις ναυτικές επιχειρήσεις «Aspides», «Atlanta» και «Irini».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του επισήμανε ότι «οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι». Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «πάντα βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών μας» και υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε το ναυτικό Δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους». Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται διά θαλάσσης. Πρόσθεσε δε πως επίσης προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών.
Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης από ΟΗΕ: Η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της διεθνούς ναυσιπλοΐας
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χαρτογράφησε» τα πεδία διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατ’ αρχάς χρειάζεται πραγματική κατανόηση για οτιδήποτε σχετίζεται με τον θαλάσσιο τομέα και το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια, την οικονομία ή το θαλάσσιο περιβάλλον. Σημείωσε δε πως γι’ αυτό απαιτείται βελτίωση της παγκόσμιας εκπαίδευσης και των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση των δυνατοτήτων επιτήρησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Δεύτερον, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μη ασφαλείς και παράνομες πρακτικές που συνιστούν σοβαρή απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτές, περιλαμβάνονται απάτες που σχετίζονται με τη νηολόγηση, τις θαλάσσιες μεταφορές χαμηλής ποιότητας, την παράκαμψη κυρώσεων, αλλά και φαινόμενα όπως οι «σκιώδεις στόλοι», στους οποίους -όπως είπε- η Ελλάδα επιδεικνύει μηδενική ανοχή.
Great Sea Inspector
Ως τρίτο τομέα συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταπολέμηση των απειλών, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα επιβολής του νόμου στους τομείς της ναυσιπλοΐας, των λιμένων και της συνδεσιμότητας. Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε -κάνοντας επί της ουσίας μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία και τις δράσεις της για το έργο Great Sea Inspector (GSI) που συνδέει Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ- πως η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων «πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη». «Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως», εξήγησε. Το τέταρτο πεδίο που απαιτεί, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διεθνή συνεργασία είναι η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την ασφάλεια της θάλασσας. Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην UNCLOS, μια συμφωνία που η Άγκυρα αρνείται να υπογράψει. «Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της», είπε.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε πως ο πέμπτος τομέας που απαιτεί διεθνή συνεργασία αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που πολλαπλασιάζουν τις υπάρχουσες απειλές και έχουν ευρύτερες συνέπειες στην παγκόσμια σταθερότητα. Και, έκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας και της ασφάλειας των δύο εκατομμυρίων ναυτικών, οι οποίοι φροντίζουν για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και την απρόσκοπτη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου.
Μελίνα Τραυλού: «Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανο, θαλάσσιο κράτος»
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. «Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανο, θαλάσσιο κράτος. Το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 60% του ευρωπαϊκού στόλου προέρχονται από την Ελλάδα». Πρόσθεσε ακόμη πως «στην καρδιά της βιομηχανίας μας έχουμε 2.000.000 ναυτικούς, που δουλεύουν για να διασχίζουν τις θάλασσες». «Η θάλασσα ενώνει τον κόσμο και παραδίδει ακόμα και κατά την περίοδο κρίσεων και πολέμων. Εμείς διατηρήσαμε την εφοδιαστική αλυσίδα και κατά την περίοδο της πανδημίας», σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της εποχής, η κ. Τραυλού ανέφερε: «Η ναυτιλία οπλοποιείται οικονομικά, πολιτικά και φυσικά. Η πειρατεία δεν σταματά, είναι ένας συνεχής κίνδυνος: Το 2024, 116 περιστατικά παρατηρήθηκαν το πρώτο 4μηνο, 50% αύξηση σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Γεωπολιτικές αναταραχές δημιουργούν επίσης πρόβλημα. Διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, ανθρώπων αποτελεί μια απειλή που δεν βρίσκεται στον έλεγχο της ναυτιλίας. Και τώρα εμφανίζεται ο κυβερνοπόλεμος. Η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και του γεωεντοπισμού κάνει τα πλοία πολύ ευάλωτα σε τέτοιες επιθέσεις».
Εφημερίδα Απογευματινή