Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για ακίνητα και ΕΝΦΙΑ

Την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος νόμος – Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων
17:18 - 15 Ιουλίου 2025
Μονή Σινά

Το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη (16/7). Ο νέος κώδικας φορολογίας περιουσίας κωδικοποιεί και εντάσσει σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο όλες τις διατάξεις που αφορούν τη φορολογία ακινήτων, δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο για πολίτες και επενδυτές.

Τι περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας ενσωματώνει σειρά νομοθετικών διατάξεων που αφορούν:

• Το περιουσιολόγιο ακινήτων και το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας
• Τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας ακινήτων και το μικτό σύστημα αξιολόγησης
• Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τη φορολογία κατοχής
• Τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) και τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ)
• Τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών
• Τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια

Επιπλέον, στον προτεινόμενο Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας ενσωματώνονται διάφορες διατάξεις με συνάφεια στο θέμα, όπως οι αγροτικές απαλλαγές από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και η απαλλαγή κατά την αγορά ακινήτων στη Θράκη.

Πολιτικές αντιδράσεις στον Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η “Νίκη” και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας τόνισε τη σημασία του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας για την ασφάλεια δικαίου και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ασφάλεια δικαίου και προστασία του πολίτη

«Το να κωδικοποιείται μια τόσο σύνθετη φορολογία περιουσίας, όπως είναι η φορολογία ακινήτων που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες επτά δεκαετίες από το 1950 και μετά, είναι ένα σημάδι ασφάλειας δικαίου, ασφάλειας των συναλλαγών και προστασίας του Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας.

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας στέλνει μήνυμα σταθερού φορολογικού πλαισίου για τους επενδυτές και τους επαγγελματίες του κλάδου ακινήτων.

«Η Ελλάδα του 2025 δεν μπορεί να λειτουργεί με νομοθετήματα της δεκαετίας του 1950. Δεν νοείται η φορολογία περιουσίας να βασίζεται σε αποσπασματικές διατάξεις και παλιές λογικές που κουράζουν τους πολίτες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

Αντιδράσεις κομμάτων στη φορολογία ακινήτων

Άρτια χαρακτήρισε την κωδικοποίηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος ωστόσο στις ανισότητες της φορολογικής νομοθεσίας για τα ακίνητα και ζητώντας ενημέρωση για τις αντικειμενικές αξίες.

«Το ζήτημα της κωδικοποίησης φορολογίας περιουσίας δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τυπικά αλλά ουσιαστικά, καθώς στον πυρήνα βρίσκεται η κρίσιμη έννοια της ιδιοκτησίας», είπε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Μαμουλάκης.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως είπε ο ειδικός αγορητής Χρήστος Τσοκάνης, καταγγέλλοντας τον ΕΝΦΙΑ ως «άδικο ταξικό φόρο».

«Διαπιστώνονται σημαντικά νομικά και τεχνικά προβλήματα που υπονομεύουν τις αρχές της καλής νομοθέτησης», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον κώδικα ως έναν που «κωδικοποιεί άδικα νομοσχέδια φορολόγησης που ενισχύουν τις ανισότητες».

Παρά τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου, ο ειδικός αγορητής της “Νίκης” Ανδρέας Βορύλλας εντόπισε αδυναμίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις των φορολογούμενων.

«Οι πολίτες που βιώνουν την πίεση της καθημερινότητας και της στεγαστικής κρίσης δεν θα δεχθούν την αναπαραγωγή ενός προνομιούχου καθεστώτος», τόνισε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου.