Ιταλοί ανακάλυψαν αρχαίο άγνωστο πολιτισμό

Η μελέτη έχει αναζωπυρώσει θεωρία ότι μπορεί να έπαιξε ρόλο-κλειδί στο χτίσιμο -ή στην έμπνευση για τη δημιουργία- των πυραμίδων της Γκίζας
12:25 - 2 Μαΐου 2025

Οι πυραμίδες της Γκίζας αποτελούν αναμφίβολα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του κόσμου. Περιβάλλονται όμως και από μυστήρια που αφορούν άλλους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν… κάτω από αυτές. Στο πλαίσιο αυτό και με τη χρήση παλμικού ραντάρ, ομάδα Ιταλών επιστημόνων τονίζει ότι χαρτογράφησε πάνω από 371.610 τετραγωνικά μέτρα υπόγειου χώρου, ξαναγράφοντας -όπως υποστηρίζει- την Ιστορία.

Τον Φεβρουάριο η ομάδα δήλωσε ότι ανακάλυψε αχανή πόλη και δομές που εκτείνονται χιλιάδες πόδια κάτω από την πυραμίδα του Χεβρήνου. Τώρα λοιπόν ο επικεφαλής της, Φίλιπο Μπιόντι, του σκωτσέζικου Πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ (σημειωτέον, συνεπικεφαλής στην έρευνα είναι ο Κοράντο Μαλάνγκα του Πανεπιστημίου της Πίζας), που εξειδικεύεται στη χρήση παλμικού ραντάρ, δήλωσε στην «Daily Mail»: «Συλλέγουμε και εξηγούμε ήχους που προέρχονται μέχρι και 2.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης. Έτσι, ανακαλύψαμε αυτές τις τεράστιου μεγέθους δομές που προδίδουν την ανάπτυξη άλλου πολιτισμού».

Η μελέτη έχει αναζωπυρώσει θεωρία, σύμφωνα με την οποία αφανισμένος πολιτισμός μπορεί να έπαιξε ρόλο-κλειδί στο χτίσιμο -ή στην έμπνευση για τη δημιουργία- των πυραμίδων. Η «Daily Mail» επ’ αυτού φιλοξένησε και την άποψη ειδικού επίσης στα ραντάρ, του ακαδημαϊκού Λόρενς Κόνιερς του Πανεπιστημίου του Ντένβερ: ακούγοντας για «διάδραση φωτονίων» που υποτίθεται ότι εντόπισε η ομάδα των Μπιόντι – Μαλάνγκα, έκανε λόγο για «επιστημονική φαντασία».

Στο τρίτο μέτωπο τώρα, των άλλων αρχαιολόγων, δεδομένου ότι δρομολογούνται ειδικές αποστολές στην περιοχή, όπως τουλάχιστον επισημαίνει το πλέον έγκριτο, το κορυφαίο site αρχαιολογίας στον κόσμο archaeology.org, τα σενάρια περί άλλων πολιτισμών -άγνωστων ή αφανισμένων- δεν ακούγονται τόσο… εξώκοσμα.

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι οι πιο διάσημες του κόσμου. Η κατασκευή τους ανάγεται στο 2580 π.Χ. Στη νεκρόπολη της Γκίζας το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Στη νεκρόπολη ανήκουν η πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως «Μεγάλη Πυραμίδα», η λίγο μικρότερη πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους πυραμίδα του Μυκερίνου. Και οι τρεις ανήκουν στην Τέταρτη Δυναστεία. Όσον αφορά τη δεύτερη πυραμίδα -αυτή που μας αφορά, τον τάφο του Κχεφρέν ή Χεφρήνου, διαδόχου του Χέοπα-, την περιβάλλει το μεγαλύτερο μυστήριο από όλες!

Εφημερίδα Απογευματινή