Η εξωστρέφεια του Μουσείου της Ακρόπολης εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια –κάτι που το έχει καταστήσει πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Αυτό, λοιπόν, το εκθεσιακό «άνοιγμα» που πραγματοποιεί στην παγκόσμια αρχαία τέχνη, συνεχίζεται. Ένας από τους παλαιότερους, θαυμαστούς πολιτισμούς στη Μεσοποταμία, από την τρίτη χιλιετία π.Χ. ήταν ο Ασσυριακός: θα τον γνωρίσουμε σε μία μεγάλη έκθεση με αρχαία γλυπτά, από τις 12 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης – μια έκθεση που μόλις άρχισε να διαφημίζεται δυνατά και αναμένεται για ακόμη μία φορά να στρέψει στο μουσείο το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για συνδυασμό παρουσίασης ασσυριακών αρχαιοτήτων, που προέρχονται από το Ινστιτούτο Μελέτης Αρχαίων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αλλά και έργων του σύγχρονου Ιρακινο-αμερικανού καλλιτέχνη Μάικλ Ρακόβιτς, που εμπνέεται από τον πολιτισμό των Ασσυρίων.
Για τις ανάγκες της έκθεσης -διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και θα διαρκέσει έως τις 30/11- έρχονται στην Αθήνα 13 επιλεγμένες αρχαιότητες από τις συλλογές του Ινστιτούτου, καθώς επίσης και 24 τόμοι του «Ασσυριακού Λεξικού του Σικάγο»: ενός σπουδαίου έργου, που αφορά τη σύνταξη λεξικού της ακκαδικής γλώσσας και των διαλέκτων της.
Το βιβλικό βασίλειο της αρχαίας Ασσυρίας κληροδότησε μερικά από τα πιο εκπληκτικά έργα τέχνης της Μεσοποταμίας. Αρκετά από τα ομορφότερα ανάγλυφα και αγάλματα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Άλλα παραμένουν στο Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος ορισμένα τα ανατίναξε και άλλα τα θρυμμάτισε με σφυριά, μεταξύ του 2014 και του 2016.
Όσο για τη σπανιότητα και αξία των γλυπτών της έκθεσης, είναι τεράστια και αναμένεται ότι θα γοητεύσουν τον επισκέπτη. Την επιμέλεια συνυπογράφουν η διευθύντρια του Οργανισμού ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη, και ο Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.
Εφημερίδα Απογευματινή