Κάθε φορά που αντικρίζουμε τα ποσά των εκτιμητών για έργα τέχνης περιζήτητων εικαστικών -δεδομένου ότι η παγκόσμια αγορά, ύστερα και από τους ασφυκτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασφαλώς πάρει την ανιούσα-, ζαλιζόμαστε. Είναι εκπληκτικό πόσα εκατομμύρια μπορεί να δώσουν οι συλλέκτες για ένα μόνο έργο κορυφαίου καλλιτέχνη.
Στο… μενού της «Α» αυτήν τη φορά είναι δύο αριστουργήματα – όχι υπερτιμημένων, αλλά υπέροχων δημιουργών, που ήρθε η ώρα τους να δημοπρατηθούν. Πρόκειται για έργα τέχνης που συγκαταλέγονται στο «βαρύ πυροβολικό» των δύο κορυφαίων -μαζί με τον Bonhams και τον Philips– οίκων δημοπρασιών στον κόσμο: του Sotheby’s και του Christie’s αντίστοιχα. Μαζί, αν συγκεντρώσουν το ποσό για το οποίο εκτιμώνται, θα αποφέρουν περισσότερα από 50.000.000 δολάρια.
Ξεκινάμε με τον πίνακα του Βενετού ζωγράφου της εποχής του Ροκοκό, Tζιοβάνι Αντόνιο Κανέλ, γνωστού ως «Καναλέτο», «Venice, the Return of the Bucintoro on Ascension Day», που αναμένεται να ξεπεράσει το «Grand Canal από το Palazzo Balbi to the Rialto» του ιδίου, το οποίο πωλήθηκε έναντι 18,6 εκατομμυρίων λιρών. Έχει ιστορική αξία, καθώς κάτοχός του υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρόμπερτ Γουόλπολ. Αναμένεται ότι, βγαίνοντας «στο σφυρί» -την 1η Ιουλίου-, θα αποφέρει κέρδη άνω των 20.000.000 βρετανικών λιρών (περίπου 26.500.000 δολάρια).

Στο μέτωπο του Christie’s τώρα, φιγουράρει η φημισμένη «Μεγάλη Ηλεκτρική Καρέκλα» του «πάπα της pop art», Άντι Γουόρχολ: θα εκτεθεί στο Rockefeller Center στις 12/5 κι εκτιμάται από τους εξπέρ του Οίκου για 30.000.000 δολάρια. Θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα του και προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών-συλλεκτών Ρότζερ Μάτις και Χίλντα Κολ.
Εφημερίδα Απογευματινή