Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, με την έκτη, την κλεμμένη Καρυάτιδα να «φωνάζει» το αίτημα της επιστροφής της στην Ελλάδα: ομάδα μαθητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αγγλικών και Ιστορικό, Ιωάννα Τσομπανίδου, επισκέφτηκε το Βρετανικό Μουσείο για να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όταν οι μαθητές βρέθηκαν στην αίθουσα όπου εκτίθεται η έκτη Καρυάτιδα των Αθηνών, αισθάνθηκαν ότι η σιωπή της ήταν εκκωφαντική! Ανάρτησαν βίντεο από τον χώρο, στέλνοντας το μήνυμα για τη «φωνή» της Καρυάτιδας – που θέλει να επανενωθεί με τις άλλες πέντε στην Ελλάδα. Μαζί με άλλους Έλληνες, δημιούργησαν ένα βίντεο που έγινε viral, κάνοντας τον γύρο της Ευρώπης. Σε αυτό, «ανακαλύπτοντας» τη «χαμένη» Καρυάτιδα, στέλνουν το μήνυμα για τα κλεμμένα από τον Έλγιν Γλυπτά: «Φέρτε τα πίσω». Το βίντεο αναδημοσίευσε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, εξαίροντας την πρωτοβουλία.
Η συγκεκριμένη Καρυάτιδα έχει αποτελέσει και στο παρελθόν αφορμή για διαμαρτυρία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το 2014, η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, συνοδευόμενη τότε από έξι Ελληνίδες ντυμένες στα λευκά, ως άλλες Καρυάτιδες, μπήκαν στο Βρετανικό Μουσείο αναζητώντας τη χαμένη «αδελφή τους», προκαλώντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ο κόσμος έκανε στην άκρη για να περάσουν. Όταν τη βρήκαν, η συγκίνησή τους ήταν απερίγραπτη.
Αργότερα, το 2020, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στο Λονδίνο, παιδιά από την Κρήτη συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουβών, Άντζελα Χαριστάκη, επισκέφθηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: κάθισαν οκλαδόν μπροστά από την Καρυάτιδα και τραγούδησαν το «Τζιβαέρι», υψώνοντας τη γαλανόλευκη μπροστά της. Και τελικά, η ξενιτεμένη Καρυάτιδα βρίσκει τρόπο όχι απλώς να μιλήσει -για την επιστροφή της στην Αθήνα- αλλά και να ακουστεί σε όλο τον κόσμο.
Εφημερίδα Απογευματινή