Πώς μπορεί κάποιος να πλήξει το όνομά σου; Η συνηθέστερη απάντηση είναι «διαδίδοντας συκοφαντίες». Η δεύτερη «αποκρύπτοντας μέρος της αλήθειας». Τα δόντια του έδειξε με απάντηση-καταπέλτη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΚΟΜΕΔ) στο «Variety», κατηγορώντας το ευθέως για παραπληροφόρηση σε ρεπορτάζ του που θέλει την Ελλάδα να μην πληρώνει το cash rebate, απόδοση του 40% του κόστους κάθε έργου στους συντελεστές των διεθνών παραγωγών που έχουν γυριστεί στη χώρα μας.
Πρόσφατα μας δυσφήμησε – το γράψαμε άλλωστε. Αφορμή στάθηκαν τα φιλμ «Maria» με την Αντζελίνα Τζολί και «Οδύσσεια» με τον Ματ Ντέιμον: το δεύτερο γυρίστηκε σε τέσσερις χώρες, μεταξύ αυτών στη δική μας. Το «Variety» υποστήριξε ότι η μόνη χώρα που δεν αποπλήρωσε τους συντελεστές ήταν η δική μας. Προσθέτοντας… ηχηρά πως η Ελλάδα δεν αποδίδει το cash rebate. Η απάντηση του ΕΚΚΟΜΕΔ; Το «Variety» ήταν ενημερωμένο ότι από τα 472 επενδυτικά σχέδια που έκαναν αίτηση στο καθεστώς του Νόμου 4487/2017, το 84%, δηλαδή 395 πρότζεκτ, έχουν αποπληρωθεί ή λάβει απόφαση υπαγωγής (για πληρωμή) και «δυστυχώς», αναφέρεται, «το απέκρυψε»: 222 επενδυτικά σχέδια έχουν αποπληρωθεί και άλλα 173 υπήχθησαν σε απόφαση ένταξης/νομικής δέσμευσης, με ποσό που ξεπερνάει τα 180.000.000 € από τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση.
Στα του «Maria» διευκρινίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής στο cash rebate κατατέθηκε στις 9/12/2023 και εγκρίθηκε στις 7/10/2024. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης η υπεύθυνη εταιρεία (Heretic) είχε δηλώσει τις 15/10/2026. Είχαν γνώση δηλαδή οι «φύλακες» σχετικά με την αποπληρωμή προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Στα της «Οδύσσειας» η αίτηση ένταξης στο cash rebate (5105/2024) κατατέθηκε τον Φεβρουάριο και δεν σχετίζεται με τα πρότζεκτ του προηγούμενου καθεστώτος (4487/2017). Για αυτό βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τις αρμόδιες επιτροπές. Οι λεπτομέρειες, όπως εξάγεται, κάνουν τη διαφορά και αν οι συντελεστές οποιουδήποτε πρότζεκτ δεν διαβάζουν σωστά, τις πταίει;
Αναγνωρίζει πάντως το ΕΚΚΟΜΕΔ καθυστερήσεις στη διάθεση των πόρων. Επ’ αυτού ποντάρει στη διαφάνεια -δημοσιοποιώντας ό,τι αφορά τη διάθεση δημόσιων κεφαλαίων για οπτικοακουστικά πρότζεκτ- και σε διαβούλευση για τη βελτίωση των προγραμμάτων του ΕΚΚΟΜΕΔ για τα έτη 2026-2030. Καταλήγοντας στο αυτονόητο: όσοι εργαλειοποιούν μεμονωμένες περιπτώσεις ή διαστρεβλώνουν στοιχεία, πλήττουν την εικόνα της Ελλάδας μακροπρόθεσμα στον διεθνή ανταγωνισμό.
Εφημερίδα Απογευματινή