Με μια απόφαση-ορόσημο για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η 47η σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενέκρινε την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια διεθνής αναγνώριση που τιμά τη μακραίωνη ιστορία της Κρήτης, αλλά και τη συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας λόγο για δικαίωση μιας συλλογικής εθνικής προσπάθειας και για την οικουμενική σημασία του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου μεγάλου πολιτισμού της Ευρώπης.
«Με τη σημερινή απόφαση της UNESCO, αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού πολιτισμού. Ενός από τους λαμπρότερους του προϊστορικού Αιγαίου, που γεννήθηκε στην Κρήτη για να αποτελέσει ρίζα της ευρωπαϊκής σκέψης και αισθητικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μινωικός Πολιτισμός: Από την Κνωσό στην παγκόσμια ιστορία
Ο Μινωικός πολιτισμός άνθισε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. και θεωρείται ο αρχαιότερος αναπτυγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Η εμβληματική αρχιτεκτονική των ανακτόρων, η γραφή Γραμμική Α’, η ναυτική υπεροχή και η θρησκευτική τέχνη συνιστούν ανεξίτηλα σημάδια της πρωτοπορίας και της πολιτισμικής του ακτινοβολίας.
Ο Μητσοτάκης έκανε επίσης συμβολική αναφορά στη μυθολογία που περιβάλλει τον μινωικό κόσμο:
«Η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία και ο μίτος της Αριάδνης επιστρέφουν από την αρχαία ελληνική μυθολογία στη σύγχρονη ζωή, μεταφέροντας τα διαχρονικά τους μηνύματα – με πρώτο, τον διαρκή αγώνα για ελευθερία και πρόοδο του ανθρώπου.»
Μια εθνική επιτυχία με διεθνή αναγνώριση
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιτυχία αυτή αποτελεί επιστέγασμα πολυετούς συλλογικής προσπάθειας, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία είχε υποστηρίξει ένθερμα την προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο:
«Πρόκειται για μία δικαίωση που τιμά τη μνήμη της.»
Συνεχάρη, επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας.
«Σε δύσκολους καιρούς, ένας ακόμη ευγενής στόχος της χώρας μας έγινε πραγματικότητα», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Η απόφαση της UNESCO ανοίγει νέους δρόμους για την προβολή και προστασία των μινωικών μνημείων, ενώ αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στον πολιτιστικό τουρισμό και την τοπική οικονομία της Κρήτης. Παράλληλα, ενισχύει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως θεματοφύλακα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.