Το παρασκήνιο του ελληνικού θριάμβου στην UNESCO

Τι προηγήθηκε της ένταξης των Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Το σκεπτικό της απόφασης και ο ρόλος της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη
11:27 - 14 Ιουλίου 2025

Μία μεγάλη, ιστορική νίκη πέτυχε η Ελλάδα με την εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια νίκη καθόλου αυτονόητη, η οποία προηγουμένως πέρασε από… σαράντα κύματα. Αλλά επετεύχθη χάρη στη συστηματική, επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού και της εποικοδομητικής συνεργασίας του με την Περιφέρεια Κρήτης και συναρμόδιους φορείς για τη (δύσκολη) προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού, το Σάββατο 12 Ιουλίου, και έτσι 6 εξαιρετικά σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης -της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας- είναι πια ενταγμένοι στην περιώνυμη λίστα. Το γεγονός αποτελεί σπουδαία επιτυχία της χώρας μας, ενώ συνιστά (επιτέλους) την πολυπόθητη διεθνή αναγνώριση της παγκόσμιας αξίας των μινωικών ανακτόρων, με την παρεπόμενη υπεραξία που αυτή συνεπάγεται για το πολιτισμικό και το τουριστικό προϊόν.

Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού
Το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού

Ειδικότερα, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, βασιζόμενη και στην αξιολόγηση του αρμόδιου συμβουλευτικού οργάνου της, του ICOMOS, αναγνώρισε την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του αγαθού, καθώς και την ύπαρξη ισχυρού πλαισίου προστασίας και δομημένου Σχεδίου Διαχείρισής του, συστατικά απαραίτητα της εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Συλλογική προσπάθεια»

Σχολιάζοντας την ιστορική απόφαση της UNESCO ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε σε ανάρτησή του ότι «αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού, ενός από τους λαμπρότερους του προϊστορικού Αιγαίου, που γεννήθηκε στην Κρήτη για να αποτελέσει ρίζα της ευρωπαϊκής σκέψης και αισθητικής». Η εξέλιξη «είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επίμονης συλλογικής προσπάθειας στην οποία αξίζει να θυμηθούμε ότι συμμετείχε με πάθος και η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρούσα κατά την αναγγελία της εγγραφής και κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την πατρίδα μας, για τον ελληνικό λαό, για την Κρήτη, για τον Πολιτισμό. Με την εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ο Μινωικός Πολιτισμός, ένας από λαμπρότερους πολιτισμούς του προϊστορικού Αιγαίου αναγνωρίζεται και καθιερώνεται παγκοσμίως.

Τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των μινωικών ανακτορικών συγκροτημάτων, που σώζονται σε όλη την Κρήτη, αποτελούν τους αυθεντικούς εκφραστές αυτού του πολιτισμού. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία της χώρας μου. Τους θεσμικούς εκπροσώπους της UNESCO και του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία -τον επικεφαλής της Γιώργο Κουμουτσάκο– την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Σταύρο Αρναουτάκη, και φυσικά, τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Πολιτισμού».

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα αποτελούν το πλέον εμβληματικό χαρακτηριστικό του Μινωικού Πολιτισμού (2800-1100 π.Χ.), ενός από τους πλέον θαυμαστούς προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Η μινωική κληρονομιά, κιβωτός και θησαυροφυλάκιο αξιών, μύθων και κοινωνικών ιδεών, εξακολουθεί να επηρεάζει τον παγκόσμιο πολιτισμό. Και, πλέον, αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο…

Εφημερίδα Απογευματινή