Στο Αιγαίο 4.500 χρόνια π.Χ. τα πρώτα σύμβολα γραφής

Στον οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία βρέθηκε μεγάλων διαστάσεων πήλινο πιθάρι με δύο διαφορετικά σφραγίσματα στη λαβή του
17:19 - 19 Ιουλίου 2025

Νέες αρχαιολογικές έρευνες φωτίζουν τα πρώτα βήματα της γραφής στον Αιγαιακό χώρο, πριν από 4.500 χρόνια δηλαδή. Η μελέτη που πραγματοποίησαν ο δρ Μηνάς Τσικριτσής, ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, και ο δρ Αδαμάντιος Σάμψων, αρχαιολόγος καθηγητής, σε δύο αρχαίες σφραγίδες σε πιθάρι από τη Θηρασία (μικρό νησί δίπλα στη Σαντορίνη) αναδεικνύει πιθανές πρωιμότερες μορφές γραφής. Στον οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία βρέθηκε μεγάλων διαστάσεων πήλινο πιθάρι με δύο διαφορετικά σφραγίσματα στη λαβή του που ονομάστηκαν THS.1 και THS.2.

Η σφραγίδα THS.1 φέρει σύμβολα διατεταγμένα σε τρεις σειρές. Μερικά από αυτά μοιάζουν με σύμβολα από τα κρητικά Ιερογλυφικά, μια γραφή που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στη Μεγαλόνησο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να αναφέρεται στον ιδιοκτήτη του πιθαριού ή στο περιεχόμενό του. Η σφραγίδα THS.2 εμφανίζει γεωμετρικά σχέδια και επαναλαμβανόμενα σύμβολα 5 αγγείων. Μία ερμηνεία είναι ότι δηλώνει την ποσότητα του υγρού που χωρούσε το αγγείο (πιθανόν 60 λίτρων).

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ο Αιγαιακός Πολιτισμός είχε αναπτύξει αρχικά συστήματα γραφής και αρίθμησης ήδη από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ίσως, ύστερα από κλιματικές αλλαγές ή κοινωνικές αναταραχές, οι κάτοικοι των Κυκλάδων στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ (2300-2000 π.Χ.) περίοδο μετέφεραν τις γνώσεις τους στην Κρήτη, όπου και διαμόρφωσαν τη Γραμμική Α γραφή, όπως τη γνωρίζουμε στον Μινωικό Πολιτισμό.

Εφημερίδα Απογευματινή