Με αφορμή την κατάκτηση του Europa League από την Τότεναμ, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον ελληνικής καταγωγής προπονητή Άγγελο Ποστέκογλου, πολλοί ήταν οι χρήστες του διαδικτύου, που πριν από την αναμέτρησή της στον τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέβαζαν μια φωτογραφία του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην οποία απεικονιζόταν να παίζει ποδόσφαιρο με τη στολή των «σπιρουνιών».
Τελικά, η φωτογραφία αυτή δεν ήταν ψεύτικη, καθώς όντως η ΝΔ το 2018 είχε «ντυθεί Τότεναμ», δίνοντας στο γήπεδο του Μοσχάτου έναν αγώνα με την ομάδα των Ελλήνων Ρομά. Σε εκείνο τον αγώνα η ΝΔ είχε κερδίσει με 6-4 και ο Κ. Μητσοτάκης είχε πετύχει δύο γκολ. Τα άλλα τέσσερα τα είχε σημειώσει ο τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θ. Ζαγοράκης, ενώ την εστία της ΝΔ προστάτευε ο σημερινός υφυπουργός επικρατείας, Γ. Μυλωνάκης, με κεντρικό αμυντικό τον Λ. Αυγενάκη και αριστερό εξτρέμ τον Τ. Θεοδωρικάκο. Σε θέση λίμπερο ήταν και ο γιος του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος.
Πάντως, αν κάποιοι ήθελαν να κάνουν χάζι με το γνωστό στερεότυπο περί γκαντεμιάς του σημερινού πρωθυπουργού, μάλλον την πάτησαν, καθώς η Τότεναμ ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, και μάλιστα με Έλληνα προπονητή. Ο Κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν έχει δηλώσει πως από τις αγγλικές ομάδες συμπαθεί την Τότεναμ και τη Λίβερπουλ.
Φωνάζουν για τη Γάζα και τους φταίνε οι δημοσκόποι
Όταν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτουν ως προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής τακτικής τους τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά να μη ζητούν τα ρέστα από τους δημοσκόπους. Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, προβάλλοντας προτάσεις και προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή τους, έχουν μετατρέψει τις εξελίξεις στη Γάζα σε «εθνικό πρόβλημα» της Ελλάδας, λες και η χώρα μας είναι αυτή που φέρει την ευθύνη για τη διαμάχη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Για όλα τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό «πετάνε χαρταετό» και φυσικά αυτό το αξιοποιεί στο έπακρον ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες άνοιξε θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναγωνίζονταν το ένα το άλλο ποιο θα κάνει τη διαφορά σε επίπεδο πλειοδοσίας για τη λύση του Μεσανατολικού.
!Μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση η αμήχανη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της συνταγματικής άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, το οποίο άνοιξε ο πρωθυπουργός. Πριν από καμιά εικοσαριά μέρες κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και τα κόμματα της λεγόμενης «προοδευτικής αντιπολίτευσης» έπεσαν να τον φάνε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τη διαγραφή του δεν ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ.
Ας πάρει τηλέφωνο ο Ν. Παππάς τον Μπίμπι, που έχει τα κονέ…
Θυμάστε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις ηχογραφημένες συνομιλίες του Ν. Παππά με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, πώς δικαιολογούσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής στην αντιδικία του με τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη; Ισχυριζόταν πως ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία ύστερα από παρότρυνση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μ. Νετανιάχου. Αφού λοιπόν διαθέτει τέτοια «κονέ» με την κυβέρνηση του Ισραήλ, για ποιον λόγο δεν τα χρησιμοποιεί στην τρέχουσα συγκυρία, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα;
Από την άλλη βέβαια, προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση -και εδώ θα ήθελα και τη βοήθεια της Ρένας Δούρου– το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει διάβημα στην ισραηλινή πρεσβεία. Και στην τελική, ας ζητήσουν την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη ή ας πάνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ να υψώνουν πανό με σύνθημα «είστε κράτος-δολοφόνος». Γιατί δεν το κάνουν;
Αλλάζουν οι νοοτροπίες
Για την πίεση που βιώνουν οι γυναίκες όταν επιλέγουν απαιτητικές επαγγελματικές διαδρομές μίλησε η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του The Upfront Initiative που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στο Ωδείο Αθηνών. «Σε μένα ετέθη το ζήτημα – τι έπρεπε να θυσιάσω για να ακολουθήσω τον δρόμο της πολιτικής; Θα ήθελα κάποτε αυτές οι κουβέντες να είναι περιττές και η απάντηση να είναι απλά “έτσι ήθελα”».
Σημείωσε ότι «δεν θέλω πλέον να απολογούμαι για τις επιλογές μου», αλλά αναγνώρισε ότι «έχει ακόμα δρόμο». Στάθηκε στη σημασία των θεσμικών παρεμβάσεων για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας, αναφέροντας ως παράδειγμα την παροχή 9μηνης γονικής άδειας στις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε ότι τέτοια μέτρα, όταν συνδυαστούν με αλλαγή κουλτούρας, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά: «Σιγά σιγά, με θεσμικές παρεμβάσεις, αλλάζει και η νοοτροπία».
Εφημερίδα Απογευματινή