Η φαρσοκωμωδία της Novartis σε επανάληψη…

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να πιαστούν από μια υπόθεση και να τη μετατρέψουν σε ατομικό κατηγορητήριο σε βάρος του Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα ότι θα τον ρίξουν.
10:00 - 7 Ιουλίου 2025

Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήθελαν όντως να ασχοληθούν σοβαρά με τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στη διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα έπρεπε να έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις «εταιρείες» που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Είτε αυτές συνδέονται με «γεωπονικά» ή «κτηνιατρικά» γραφεία είτε με «τεχνικούς συμβούλους» που εκπροσωπούν συγκεκριμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς και παίζουν θεσμική μπάλα στην κατανομή των επιδοτήσεων.

Εκεί βρίσκεται η παρασιτική πληγή του προβλήματος, όχι στο «ποιος υπουργός υπέγραψε τι» ή «αν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον “φραπέ”, τον “χασάπη” ή τον “εκδοροσφαγέα”». Αλλά με αυτή τη «συνομοταξία των ραντιέρηδων» δεν ασχολείται κανένα κόμμα. Επειδή ακριβώς δεν τους ενδιαφέρει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το πώς «κονομάνε τα κυκλώματα», αλλά η έγνοια τους είναι να πιαστούν από μια υπόθεση και να τη μετατρέψουν σε ατομικό κατηγορητήριο σε βάρος του Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα ότι θα τον ρίξουν. Το ίδιο έργο ζήσαμε και στην υπόθεση Novartis, όπου το σκάνδαλο αφορούσε πρωτίστως γιατρούς, ιδιώτες και μη.

Επίσης, επειδή κάποιοι αποθεώνουν την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μήπως η συγκεκριμένη Αρχή θα πρέπει να ελέγξει και την Κομισιόν, που με τις αποφάσεις της το 2015 έδωσε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια αγρότες της Ευρώπης να δηλώνουν όπου γουστάρουν τα «βοσκοτόπια» τους; Γιατί η εκδήλωση της συγκεκριμένης κομπίνας δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα κυβερνητικής πράξης από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά και θεσμικής νομιμοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχουν και κανονικοί άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιλογές που έκανε ο Σ. Φάμελλος, προτείνοντας τον Κ. Ζαχαριάδη για εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σ. Καλπάκη για γραμματέα της ΚΕ και την Α. Σαπουνά για αναπληρώτριά του, είναι ίσως οι πιο νορμάλ κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την Κουμουνδούρου. Σε θέσεις ευθύνης βρίσκονται «κανονικοί» άνθρωποι, που με δυσκολία μπορεί κάποιος να τους βγάλει στη σέντρα επειδή με τις θέσεις τους ή τις δημόσιες παρεμβάσεις τους κινδυνεύουν να γίνουν γραφικοί, υπερασπιζόμενοι τις τρελές παρωδίες που βιώσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά τον Κ. Ζαχαριάδη, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, όποτε τον ακούς τουλάχιστον δεν εκστομίζει μούρλιες για να σε βγάζουν από τα ρούχα σου.

!Ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ έκανε σωστές επιλογές στη «βιτρίνα» του κόμματος, κακώς έφτιαξε μια Πολιτική Γραμματεία, που -υποτίθεται ότι- είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κουμουνδούρου, στην οποία συμμετέχουν 33 περίπου μέλη μαζί με τον ίδιο. Γιατί «όπου οι πολλοί χωράνε, τίποτα δεν μολογάνε».

Αλλού είναι το ζουμί, Αλέξη

Όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να μάθουμε τι συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας δέκα χρόνια μετά, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε να ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της. Μεγαλύτερη σημασία δεν έχει αυτή η σύσκεψη αλλά οι εσωτερικές συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς καθώς επίσης και τα μυστικά πάρε-δώσε που είχε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τη ρωσική ηγεσία και την αμερικανική.
Κανένας ιστορικός του μέλλοντος δεν θα ήθελε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015. Αντιθέτως, θα τον ενδιέφερε να έχει πρόσβαση στα υπουργικά συμβούλια του Αλ. Τσίπρα εκείνη την εποχή, στα τηλεφωνήματα που έκανε δεξιά και αριστερά, στις συνομιλίες του με τον Π. Παυλόπουλο, τον Π. Καμμένο, τον Γ. Βαρουφάκη, τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, τον Ν. Βούτση και πάει λέγοντας.

Απάντηση Μάριου Σαλμά

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς επικοινώνησε μαζί μας, θέλοντας να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο η στήλη παρουσίασε στην έκδοση του Σαββάτου μία επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει το 2017 προς τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Αποστόλου, και αφορούσε ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ σε χωριό της εκλογικής περιφέρειάς του.
Όπως μας τόνισε, η επίμαχη κοινοβουλευτική παρέμβασή του σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ρουσφέτι» ή «πελατειακή εξυπηρέτηση», ενώ σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι είχαν υποστεί τη βάσανο των ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο τέλος αθωώθηκαν «λόγω αμφιβολιών» από την ελληνική Δικαιοσύνη. Επιπλέον, ο κ. Σαλμάς άφησε να εννοηθεί ότι δέχεται απαξιωτικές επιθέσεις, επειδή τα έχει βάλει με το «διεφθαρμένο σύστημα του Κ. Μητσοτάκη».

Εφημερίδα Απογευματινή