«Η Νία Βαρντάλος είναι απλή και ευγενική, δεν το παίζει αυθεντία»

Η Δανάη Λουκάκη που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τις «Άγριες Μέλισσες», μιλά για τη συνεργασία της με την υποψήφια για όσκαρ Ελληνοκαναδή σταρ, λίγο πριν ανέβει μαζί της στη σκηνή του Παλλάς»
18:00 - 12 Μαΐου 2025

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτόν τον καιρό η διάσηµη Ελληνοκαναδή ηθοποιός και συγγραφέας Νία Βαρντάλος, για να παρουσιάσει το θεατρικό της έργο µε τίτλο «Μικρά όµορφα πράγµατα» («Tiny Beautiful Things»), βασισµένο στο οµότιτλο βιβλίο best-seller της Cheryl Strayed, σε µετάφραση και συνσκηνοθεσία του Σπύρου Κατσαγάνη, µαζί µε τους ∆ηµήτρη Παπανικολάου, ∆ανάη Λουκάκη και ∆ηµήτρη Κίτσο. Η παράσταση, που έσπασε ταµεία στα θέατρα των Ηνωµένων Πολιτειών και µετά παρουσιάστηκε σε δεκάδες χώρες του κόσµου, θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Παλλάς» από τις 16 Μαΐου, για λίγες µόνο παραστάσεις, ενώ πρόκειται για µια συλλογή αληθινών επιστολών, που γράφτηκαν σε µια λογοτεχνική στήλη µεγάλου αµερικανικού περιοδικού, µε τις απαντήσεις που δίνονταν στους αναγνώστες να αποτελούν βάλσαµο ψυχής. Η ∆ανάη Λουκάκη, που επελέγη να ενσαρκώσει µερικούς από τους πολύ δυνατούς ρόλους του έργου, µιλά σήµερα στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για την παράσταση που µιλάει κατ’ ευθείαν στην ψυχή.

Πώς παρουσιάζεται το έργο;

Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες που έχουν όλες ως κεντρικό πρόσωπο τη Sugar (Νία Βαρντάλος), η οποία λαµβάνει επιστολές από τον κόσµο, δηλαδή από εµάς τους τρεις ηθοποιούς. Ετσι εµείς υποδυόµαστε πολλά πρόσωπα στο έργο, περνώντας από τη µια ιστορία στην επόµενη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία µαθαίνουµε και τη δική της ιστορία. Οι ιστορίες είναι θεραπευτικές για όλους µας. Το έργο καταλήγει σε µια θεραπευτική κατάσταση, που είναι το µοίρασµα. ∆ηλαδή το να µοιραστούµε το πρόβληµά µας, αυτό που µας βασανίζει. Και βέβαια το να καταλάβουµε ότι δεν είµαστε µόνοι µας και να συνειδητοποιήσουµε ότι τα βιώµατα που έχει κάποιος µπορεί να τα έχουν και πολλοί άλλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βασανιζόµαστε µε τα ίδια πράγµατα. Αρα έχουµε ο ένας τον άλλον.

Αυτές οι ιστορίες τι σου ξυπνούν από τα δικά σου βιώµατα;

Υπάρχει ένα γράµµα προς το τέλος που ρωτά τη Sugar τι θα συµβούλευε τον νεότερο εαυτό της. Αυτό µε συγκινεί πολύ. Οι απαντήσεις που δίνονται σε αυτό το έργο µε συγκινούν πολύ.

Εσύ ποια συµβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

Θα του έλεγα πράγµατα που αναφέρονται µέσα στο έργο. Οτι δηλαδή έχεις µια ζωή και δεν είναι όλα τα πράγµατα µόνο δουλειά, άγχος και αγωνία. Η ζωή φεύγει, µην τη χάσεις. Θα του έλεγα να πάρει τη ζωή λίγο πιο χαλαρά στην καθηµερινότητα. Να µην αγχώνοµαι πολύ. Γιατί η ζωή µας έχει µεγάλη σηµασία, ενώ η καθηµερινότητα όχι και τόσο.

Από πρωταθλήτρια Ελλάδας, που ήσουν, πώς έφτασες σήµερα στο θεατρικό σανίδι και τα τηλεοπτικά πλατό;

Υπάρχουν µερικά πράγµατα στη ζωή που σε περιµένουν να τα ανακαλύψεις. Ετσι τυχαία κι εγώ ανακάλυψα την κλίση µου προς αυτό. Ανακάλυψα ότι µου άρεσε πάρα πολύ. Επειδή έβλεπα πολύ θέατρο και σινεµά από πολύ µικρό παιδί, κάποια στιγµή στην εφηβεία µου στρόφαρα λίγο περίεργα. Γιατί θυµάµαι ακριβώς και τη στιγµή. Σε µια ταινία που έβλεπα ήθελα απλώς να µπω µέσα στην οθόνη του κινηµατογράφου. Και αυτή η στιγµή ήταν ανατρεπτική για όλη την υπόλοιπη ζωή µου. Ηταν σαν να βρήκα ξαφνικά το νόηµά µου. Αλλά συνέχισα τον αθλητισµό µέχρι το Πανεπιστήµιο (σ.σ. χρυσή πρωταθλήτρια Ελλάδας στο καγιάκ) όπου τελείωσα την Αγγλική Φιλολογία. Αλλά µετά η υποκριτική ήρθε και µου χτύπησε την πόρτα. Μπήκα σε θεατρική οµάδα µε τη Σοφία Φιλιππίδου στην Αθήνα, η οποία ήταν η πρώτη µου δασκάλα. Τελείωσα το Πανεπιστήµιο, πήγα µε υποτροφία στο Λονδίνο, όπου σπούδασα σκηνοθεσία, και µετά µπήκα στο Θέατρο Τέχνης στα 25 µου.

Εχεις ποτέ χρειαστεί µια καθοδήγηση για εµπόδια, όπως συµβαίνει στο έργο;

Ναι, κάνω 12 χρόνια ψυχοθεραπεία, η οποία µου έχει αλλάξει τη ζωή. Ξεκίνησα στα 25 µου. Εκεί µε οδήγησε η ανάγκη ότι δεν µπορούσα να αποκωδικοποιήσω ποια είµαι, τι είναι η ζωή και τι γίνεται µε τις ανθρώπινες σχέσεις. ∆ηλαδή πράγµατα που νοµίζω τους απασχολούν όλους.

Πώς είναι η συνεργασία σου µε τη Νία Βαρντάλος;

Είµαι πάρα πολύ χαρούµενη! Είναι µοναδική αυτή η συνεργασία. Η Νία είναι πάρα πολύ δοτικός και ευγενικός άνθρωπος. ∆εν το παίζει αυθεντία, στη συµπεριφορά της είναι ισότιµη µε όλους µας. Στις πρόβες υπάρχει πολλή δηµοκρατία, κάτι που στο θέατρο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Εδώ υπάρχει η αυθεντία του σκηνοθέτη, που κάποιες φορές ίσως το χρειάζεσαι, αλλά η Νία σε βάζει να οριοθετηθείς µόνος σου. Κάναµε πρόβα µόνο 18 µέρες. Και στήσαµε το έργο αµέσως, γιατί ξέραµε από πριν τα λόγια. Χωρίς εξαντλητικές πρόβες.

Ως ηθοποιός τι έµαθες από µια διεθνή συνεργασία µε αµερικανικό τρόπο σκέψης;

Εµαθα ότι όσο πιο γειωµένος είσαι τόσο το καλύτερο. Ολο το ύφος και το τουπέ είναι περιττά πράγµατα, όταν κάνεις τη δουλειά σου καλά. ∆υστυχώς οι Ελληνες σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί-φίρµες το έχουν αυτό. Αλλά το ότι ένας αστέρας του Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα και φέρεται µε τέτοια απλότητα, όπως κάνει η Νία, είναι αποκαλυπτικό.

Τι είδε σε εσένα που σε επέλεξε για την παράσταση αυτή;

Επειδή η Νία έχει πολύ µεγάλη πείρα, νοµίζω της άρεσε πάνω µου αυτό που είπε και η ίδια στη συνέντευξη Τύπου. Εψαχνε µια νέα ηλικιακά ηθοποιό που να έχει το βλέµµα, τη µατιά και σε άλλες ηλικίες. Να έχει ένα εύρος ηλικιακό.

Κυριακάτικη Απογευματινή