Η Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», αναφέρθηκε στη διαφήμιση της Adidas με τα drones, που φαίνονταν να πετούν πάνω από την Ακρόπολη. Ειδικότερα, τόνισε ότι «το υπουργείο εστράφη κατά παντός υπευθύνου διότι εδώ έχουμε ευρύτερα θέματα».
Η υπουργός πολιτισμού είπε ότι πρόκειται για ένα «πρόβλημα το οποίο προέκυψε από κάποιους χρήστες στα social media οι οποίοι τράβηξαν φωτογραφίες από συγκεκριμένη οπτική που πραγματικά φαίνεται ότι αυτό το παπούτσι κλωτσάει τον Παρθενώνα».
Επίσης, πρόσθεσε ότι το Ζάππειο (πάνω από το οποίο έγινε η πτήση) «είναι επίσης μνημείο επομένως η διοίκηση του Ζαππείου όφειλε να ζητήσει την άδεια, να ρωτήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη χρήση αυτή». Εξαπέλυσε, δε, «πυρά» κατά όσων ανήρτησαν υλικό από συγκεκριμένη οπτική γωνία, παρουσιάζοντας τα drones να πετούν πάνω από το μνημείο, κάνοντας λόγο για «προσβολή» της Ακρόπολης και για «ηθική ευθύνη».
Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε για το θέμα με την κατάρρευση της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στην Κνωσό, με τη Λίνα Μενδώνη να αναφέρει πως πρόκειται για ένα κλειστό συγκρότημα από τη δεκαετία του ’80 το οποίο τώρα συντηρείται. Η τοιχογραφία βρισκόταν στο συγκρότημα της βασίλισσας και ήταν αντίγραφο, ενώ το συγκεκριμένο τμήμα του ανακτόρου αναμένεται να είναι επισκέψιμο το 2028, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρησή του.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη
Με αφορμή τα drones πάνω από την Ακρόπολη
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού αυτό το οποίο μπορούσε να γίνει έγινε και αφορούσε τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε την ίδια μέρα κατά παντός υπευθύνου. Το υπουργείο εστράφη κατά παντός υπευθύνου διότι εδώ έχουμε ευρύτερα θέματα. Στην ουσία είναι ένα πρόβλημα το οποίο προέκυψε από κάποιους χρήστες στα social media οι οποίοι τράβηξαν φωτογραφίες από συγκεκριμένη οπτική που πραγματικά φαίνεται ότι αυτό το παπούτσι κλωτσάει τον Παρθενώνα.
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Το υπουργείου έκανε αυτο που επιβάλει ο αρχαιολογικός νόμος. Έχουμε επικεντρωθεί στην Ακρόπολη όμως το Ζάππειο είναι επίσης μνημείο επομένως η διοίκηση του Ζαππείου όφειλε να ζητήσει την άδεια, να ρωτήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη χρήση αυτή. Πλέον αυτά τα οποία ακούγονται είναι τρελά πράγματα, δεν έχω δει τη διαφήμιση της εταιρείας κατά πόσο εκμεταλλεύτηκε την Ακρόπολη. Είδα την ανακοίνωση της εταιρείας επομένως η παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου αφορά πρωτίστως το Ζάππειο και μάλιστα δεν είναι μόνο ο αρχαιολογικός νόμος είναι και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ζάππειο για θέματα εκθέσεων και εμπορικών χρήσεων. Σωστά ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε όπως αντέδρασε και ζήτησε εξηγήσεις. Από την άλλη μεριά να δούμε πως χρησιμοποιούνται και πως εργαλειοποιούνται τα μνημεία γιατί εδώ για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση έρχεται να εργαλειοποιήσει το μνημείο, να πει ότι «το υπουργειο Πολιτισμού δεν ήξερε, πιάστηκε στον ύπνο», αυτά είναι αστεία πράγματα.
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Τηρήθηκε το σχέδιο πτήσης των drones το θέμα είναι η αδειοδότηση του όλου πράγματος σε σχέση με το Ζάππειο και όχι με την Ακρόπολη. Θα πάω σε λίγο ευρύτερο θέμα γιατί δεν είναι τα πράγματα όλα σε επίπεδο ποινικής ευθύνης αλλά όλοι αυτοί οι κύριοι οι οποίοι κυκλοφόρησαν αυτές τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από συγκεκριμένη γωνία τι ήθελαν να πουν; Δεν προσβάλουν με τη χρήση αυτών των φωτογραφιών το ίδιο το μνημείο; Αυτό δεν έχει να κάνει με νομικού τύπου ευθύνη αλλά έχει να κάνει με ηθική ευθύνη. Εάν ένα μνημείο θέλεις πραγματικά να το προστατεύσεις γιατί θεωρείς ότι όλα αυτά που γίνονται δεν είναι σωστά συμπεριφέρεσαι και εσύ ως πολίτης συμπεριφέρεσαι διαφορετικά στο μνημείο.
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει γιατί αυτό του επιβάλλει η νομοθεσία από εκεί και πέρα έχει παρέμβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Που θα καταλήξει δεν είναι κάτι που με αφορά, δεν αφορά ούτε τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Ερωτηθείσα αν θα συμμετάσχει το υπουργείο στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου γύρω από το Ζάππειο ή άλλα κληροδοτήματα
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Δεν θα συμμετάσχουμε γιατί όλα αυτά έχουν προβλεφθεί στην αρχαιολογική νομοθεσία. Αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με το καινούργιο νομοθέτημα είναι να εξορθολογήσει όλη τη διαχείριση που πραγματικά βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα διότι δεν είναι μόνο η Αθήνα που υπάρχει το Ζάππειο και είναι κληροδότημα έχουμε για παράδειγμα στη Σύρο πολύ σημαντικά μνημεία τα οποία είναι κληροδοτήματα και εξαιτίας ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου οι διαδικασίες για την αποκατάστασή του, οι διαδικασίες για την αξιοποίησή τους τραβούν πάρα πολύ σε χρόνο επομένως και αυτό χρειάζεται να γίνει.
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Αυτή την έρημη την Ακρόπολη την έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφοροι για να σηκώνουν πανό και να κάνουν πικετοφορία για διάφορα απίθανα θέματα, δεν αναφέρομαι στο ΚΚΕ αλλά και σε πολλούς άλλους τους οποίους έχουν εμποδίσει οι φύλακες και οι αρχαιολόγοι, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της Ακρόπολης γιατί θεωρούν ότι αν ανέβουν στην Ακρόπολη και ανεβάσουν ένα πανό ή ένα πλακάτ που λεει οτιδήποτε από τα αιτήματά τους ξαφνικά θα γίνει θέμα διότι είναι η Ακρόπολη. Όλοι αυτοί λοιπόν σήμερα είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται και κραυγάζουν για τη φωτογραφία που έβγαλε κάποιος δηλαδή να έχουμε ευθύνη και ως πολίτες πια.
Κληθείσα να σχολιάσει τα σχόλια που γίνονται ότι δεν έδωσαν άδεια στον Γ. Λανθιμο αλλά δόθηκε στην αθλητική εταιρεία
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Το υπουργείο πολιτισμού δεν είχε ιδέα για το ένα και για το άλλο πολύ συνειδητά το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο δεν επέτρεψε την τελευταία σκηνή της ταινίας του Λάνθιμου για συγκεκριμένους λόγους, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η Ακρόπολη καθώς είναι το μέγιστο μνημείο του δυτικού πολιτισμού και εκπέμπει συγκεκριμένο συμβολισμό έχει αξίες η ίδια αυτοτελώς οι οποίες εκπέμπονται πανανθρώπινα. Το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ότι η συγκεκριμένη σκηνή έτσι όπως επρόκειτο να γυριστεί δεν είναι συμβατή με το συμβολισμό και την αξία του μνημείου.
Για το ζήτημα που προέκυψε στην Ύδρα
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει πλήρης απαγόρευση των τροχοφόρων αυτό ξεκινά από το 1982 και επαναλαμβάνεται συνεχώς όμως το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του δεν μπορούν να ασκούν το ρόλο του αστυνόμου ή του τροχονόμου. Υπάρχουν οι τοπικές αρχές, υπάρχει ο δήμος, υπάρχει η αστυνομική αρχή που πρέπει να ελέγχουν αυτούς που κυκλοφορούν γιατί κυκλοφορούν. …Ο δήμος θα πρέπει να έχει μια συνεχή επαγρύπνηση για να προστατεύσει το βασικό πολιτιστικό του αγαθό.
Αναφορικά με την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την πτώση του τοίχους στην Κνωσσό
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Η αντιπολίτευση όταν δεν εχει κάτι άλλο να ασχοληθεί βρίσκει διάφορα θέματα και ασχολείται τα οποία τα κάνει μείζονα ακόμα και αν αυτά έχουνε συνέπειες για την εικόνα της χώρας. …Το συγκρότημα αυτό είναι κλειστό από την δεκαετία του ’80, έρχεται το υπουργείου Πολιτισμού το 2020 κι λεει ότι πρέπει σιγά -σιγά να το ανοίξουμε το χώρο αυτό και κάνει ένα πρώτο έργο και συντηρεί το μέγαρο του βασιλέως. Είναι τώρα το συγκρότημα της βασίλισσας στο οποίο υπάρχει η τοιχογραφία των δελφινιών, είναι αντίγραφο το οποίο βρίσκεται εκεί από τη δεκαετία του 1960, το έργο είναι υπό ένταξη, έχει έναν προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια για να αποκατασταθεί και αυτό για να μπορέσει να ανοίξει το συγκρότημα το οποίο είναι 45 χρόνια κλειστό και εξαιτίας συγκεκριμένου ανέμου, έχουμε 9 μποφόρ τη συγκεκριμένη στιγμή και με δίνη ανεμοστρόβιλου που αποκόλλησε τη συγκεκριμένη τοιχογραφία…
Ερωτηθείσα αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα να ανοίξει το συγκεκριμένο τμήμα της Κνωσσού
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Το χρονοδιάγραμμα είναι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου δηλαδή το 2028 να ολοκληρωθεί η συντήρηση και στο μέγαρο της βασιλίσσης ώστε να είναι πλέον επισκέψιμο.
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί 26 καινούργια ή πλήρως αποκατεστημένα μουσεία στην Ελλάδα και μέχρι το 2028 έχουμε την απόδοση άλλων 28.
Αναφορικά με το ζήτημα του Τατοΐου
Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ: Στην περίπτωση του Τατοΐου μας έφαγαν οι ιδεοληψίες.