Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της διεθνούς ναυσιπλοΐας έστειλε στη συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών, και υπογράμμισε πως «στηρίζουμε το Ναυτικό Δίκαιο αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται διά θαλάσσης. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών».
«Όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές, όπως το παρεμπόριο, την τρομοκρατία, την πειρατεία, αλλά και τις υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και, επίσης, ακραίες καιρικές συνθήκες ή και τα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις», επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η Ελλάδα παραμένει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες του ΟΗΕ».
Αντόνιο Γκουτέρες: Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια ασφάλεια
Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας, λέγοντας πως όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να αναλάβουν δράση για το ζήτημα. Χρειάζεται επίσης συνεργασία για να υπάρξει μια δράση σχετικά με τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές οντότητες, τις εταιρίες, χωρίς να ξεχνάμε το ΣΑ, που πάντα υπογραμμίζει την ανάγκη για την θαλάσσια ασφάλεια και τη συνεργασία.
Μελίνα Τραυλού: Η θάλασσα ενώνει τον κόσμο – Χρειάζεται μια παγκόσμια δέσμευση για τη θαλάσσια ασφάλεια
Σειρά είχε η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανο, θαλάσσιο κράτος. Το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 60% του ευρωπαϊκού στόλου προέρχεται από την Ελλάδα». Πρόσθεσε πως «στην καρδιά της βιομηχανίας μας, έχουμε 2.000.000 ναυτικούς, που δουλεύουν για να διασχίζουν τις θάλασσες». «Η θάλασσα ενώνει τον κόσμο και παραδίδει ακόμα και κατά την περίοδο κρίσεων και πολέμων. Εμείς διατηρήσαμε την εφοδιαστική αλυσίδα και κατά την περίοδο της πανδημίας», είπε. Και πρόσθεσε: «Η ναυτιλία οπλοποιείται οικονομικά, πολιτικά και φυσικά. Η πειρατεία δεν σταματά, είναι ένας συνεχής κίνδυνος: Το 2024, 116 περιστατικά παρατηρήθηκαν τον πρώτο 4μηνο, 50% αύξηση σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Γεωπολιτικές αναταραχές δημιουργούν επίσης πρόβλημα. Διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, ανθρώπων αποτελεί μια απειλή που δεν βρίσκεται στον έλεγχο της ναυτιλίας. Και τώρα εμφανίζεται ο κυβερνοπόλεμος. Η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και του γεωεντοπισμού κάνει τα πλοία πολύ ευάλωτα σε τέτοιες επιθέσεις.
Εμείς βελτιστοποιούμε συνέχεια τις πολιτικές μας, συνεργαζόμαστε σε επικίνδυνες περιοχές με το ναυτικό, αλλά λαμβάνουμε και τα δικά μας μέτρα: Χρειάζεται μια παγκόσμια δέσμευση, να συστήσουμε ένα σύστημα θαλάσσιας ασφαλείας, για να διασφαλίσουμε την τεχνογνωσία που ήδη έχουμε. Αναγκαία είναι η συνέργεια», είπε καταληκτικά.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.