Η ουσία, η επικοινωνία και η ζυγαριά του Κυριάκου εν όψει ανασχηματισμού

Σύμφωνα µε όλες τις ενδείξεις, πρώτη φορά από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός ακούει σαφέστατα εκείνους που ασπάζονται το αξίωμα περί έλλειψης οροσήμων στο μέτωπο της ολοκλήρωσης ή της δρομολόγησης σημαντικών παρεμβάσεων
18:53 - 10 Μαρτίου 2025

Τείνει πια να καταστεί κοινός τόπος, σε όλη τη «γαλάζια» κυβερνητική πυραμίδα, πως οι αντιδράσεις του κόσµου για το θέμα των Τεμπών και τα αντίστοιχα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά την εικόνα των πολιτών για την κυβέρνηση. Βλέπετε, οι γκάφες της περιόδου, που ξεκίνησε από το εμφατικό εκλογικό αποτέλεσμα του 2023, σε συνδυασμό µε τις πανθομολογούμενες επιδείξεις αλαζονείας και τα αργά αντανακλαστικά σε κρίσιμους τομείς της δεύτερης εκδοχής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη (στο πεδίο της Οικονομίας και γενικότερα της καθημερινότητας) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός κλίματος απογοήτευσης στην κοινωνία, το οποίο αρχικώς εκφράστηκε µέσω των ευρωεκλογών, ακολούθως στις μετρήσεις όλων αυτών των μηνών και πλέον βρήκε πρόσφορο έδαφος µε φόντο τις εξελίξεις γύρω από τη μεγάλη τραγωδία.

Ως εκ τούτου, από αύριο κιόλας είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του, όποιοι κι αν θα είναι αυτοί μετά την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, θα δώσουν βάση στην παραγωγή απτού κυβερνητικού έργου και στην ανάδειξή του. Εξάλλου ένα από τα κεντρικά εσωτερικά διακυβεύµατα (µε έντονες
παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις) στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης τις δύο τελευταίες επεισοδιακές εβδομάδες είναι το εάν για την άποψη των πολιτών, σχετικά µε τα πεπραγμένα της δεύτερης θητείας της, το πρόβλημα αγγίζει κατά βάση την ουσία ή την επικοινωνία.

Σύμφωνα µε όλες τις ενδείξεις, πρώτη φορά από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός ακούει σαφέστατα εκείνους που ασπάζονται το αξίωμα περί έλλειψης οροσήμων στο μέτωπο της ολοκλήρωσης ή της δρομολόγησης σημαντικών παρεμβάσεων, µε ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποφάσεις του όχι µόνο στο κομμάτι των χαρτοφυλακίων, αλλά και σ’ αυτό των στενών συνεργατών του στο πρωθυπουργικό στρατηγείο. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι όλοι υπό κρίση. Ακόμη και ο εθνικός µας… ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ, Άκης Σκέρτσος.

Η πρόταση δυσπιστίας, οι επιδόσεις του Νίκου και οι επίδοξοι αμφισβητίες

Βροχή πέφτουν τα στοιχήματα εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, σχετικά µε το πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί της εσωκομματικής αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, στο ορατό -αν µη τι άλλο- ενδεχόμενο κατά το οποίο η πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχει τον πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα ανέμενε η Χαριλάου Τρικούπη. Βλέπετε, ακόμη κι αν μετά την πρόσφατη «πράσινη» κάλπη τα περιθώρια χειρισμών είναι πολύ περιορισμένα για τους επίδοξους αμφισβητίες, κάποια στιγμή θα πατηθεί το μπουτόν της… αγανάκτησης για τις δηµοσκοπικές επιδόσεις του Κινήματος.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ;

Παρότι ο Δημήτρης Μάντζος προετοιμάζει το έδαφος για να είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα, κάποιοι θεωρούν ότι η ενδεδειγμένη περιφέρεια για τον νυν βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή της Αχαΐας, καθώς θα εκλεγούν σίγουρα δύο βουλευτές. Ο ένας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, που ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό, και ο άλλος, λένε, θα μπορούσε να είναι άνετα ο Μάντζος, μιας και κατάγεται από την Πάτρα.

ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΑΤΑΚΑ

«Θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος ένα μέρος της κριτικής του Γιάννη Οικονόμου για την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, αν ο ομιλών δεν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και ένας εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού κατά την περίοδο του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και τους επόμενους μήνες. Δηλαδή τότε που έγιναν όλα τα λάθη, ουσιαστικά και επικοινωνιακά, που σήμερα προσπαθεί να μαζέψει το Μαξίμου και έχουν φέρει την κυβέρνηση σε τόσο δύσκολη θέση». Βάζουμε αυτή τη φράση σε εισαγωγικά, γιατί ειπώθηκε ακριβώς έτσι από έμπειρο «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό το απόγευμα της Παρασκευής, ο οποίος µας είπε ότι την ίδια άποψη έχουν κι άλλοι συνάδελφοί του της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που άκουσαν τον βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.∆. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ

Και μιας και έπιασα τις υποψηφιότητες του Κινήματος, ένα από τα ερωτήματα που κυκλοφορούν είναι τι θα πράξει ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης, προσωπικός φίλος του προέδρου Ανδρουλάκη, και μάλιστα όταν ο Ζαγοράκης βρίσκεται στην Αθήνα βλέπουν σε ξενοδοχείο της Συγγρού πάντα παρέα τους μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Λέγεται ότι σκέφτεται να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης µε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείει και την εμπλοκή του µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως το ψηφοδέλτιο του άλλοτε κραταιού Κινήματος στη Θεσσαλονίκη ήδη αριθμεί δύο βουλευτές από μεταγραφή, τη Θρασκιά και τον Παππά, κάτι που προκαλεί μουρμούρες στους τοπικούς ΠΑΣΟΚους, που περίμεναν πως μετά την εκπαραθύρωση Καστανίδη έρχεται η δική τους σειρά. Και αφού αναφέρθηκα στον σύντροφο Καστανίδη, κρατήστε την πληροφορία ότι μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής µε το συμμαχικό σχήμα Φάμελλου – Χαρίτση.

TΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΙ…

Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγε ότι παίρνει τηλέφωνα στα κανάλια προκειμένου να καλούν στις εκπομπές τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Δηµήτρη Μπιάγκη. «Είναι ο καλύτερός µας φίλος», έλεγε σκωπτικά για τον Μπιάγκη, καθώς κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση δίνει επιχειρήματα στα «γαλάζια» στελέχη και τροφή στις χιουμοριστικές στήλες. Το ερώτημα είναι γιατί από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν τον μαζεύουν και τον αφήνουν να εκθέτει το κόμμα τους µε όσα λέει.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ένα κόμμα σε δύο είναι πλέον η Νέα Αριστερά, καθώς τα μισά στελέχη του κόμματος κοιτούν προς ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μισά προς τον αριστερισμό και το κόμμα του
Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι χαρακτηριστικό πως στους συνομιλητές της η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται πλέον να λέει πως καλύτερα συνεννοείται µε κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου, παρά µε τα στελέχη του κόμματός της και ιδιαίτερα την πιο αριστερή πτέρυγα (Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και σία). Όπως και να έχει, στο παρασκήνιο έχει ανοίξει η συζήτηση όχι µόνο για την εκλογική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, αλλά και που θα είναι υποψήφιοι τα κορυφαία στελέχη. Το άγχος είναι πρωτίστως στην πλευρά των νυν βουλευτών του νέου φορέα, δεδομένου του γεγονότος ότι το κόµµα τους είναι πολύ κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Άρα, λένε, είναι µμονόδρομος η συνεργασία µε την Κουμουνδούρου προκειμένου να έχουν πιθανότητες επανεκλογής.

ΑΨΥΧΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Ούτε ο φίλος µου, ο Μίλτος ο Χρυσομάλλης, ή ο Ανδρέας Κατσανιώτης δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν… κερκίδα -έτσι για τα µάτια του κόσµου- την ώρα της τοποθέτησης του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, ακούστηκαν µόνο δυοτρία άψυχα χειροκροτήματα, από την ούτως ή άλλως μισοάδεια αίθουσα, ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται πια στην πολιτική οντότητα του Μεσσήνιου.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ

Μαθαίνω ότι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών (που για την ώρα φαντάζει το πιθανότερο) είτε σε άλλο κυβερνητικό πόστο-κλειδί, ο Θοδωρής Λιβάνιος θα είναι από τους κερδισμένους του επερχόμενου ανασχηματισμού. Όπως και να ’χει, βλέπετε και αποτελεσματικός είναι και τα καλύτερα λένε γι’ αυτόν οι δήμαρχοι και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαναπροσέγγιση της κυβέρνησης µε την κοινωνία.

Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»