Μυστική σύσκεψη υπό τη Λούκα Κατσέλη και την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, ενισχύει τα σενάρια για τη δημιουργία νέου φορέα στην κεντροαριστερά και επιβεβαιώνουν τις έντονες φήμες ότι έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στα Παραπολιτικά 90,1, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ίδρυση νέου φορέα στο χώρο. Μάλιστα, η πρώην υπουργός, φέρεται να δήλωσε: «Στις επόμενες εκλογές θα υπάρχει νέο ψηφοδέλτιο».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν -σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες Παραπολιτικά 90,1, μεταξύ άλλων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, ο επικεφαλής του «Κόσμου» Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πρώην τομεάρχης από την επαρχία, αλλά και πασοκογενείς πρώην βουλευτές που είχαν μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου, όπως ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης και ο Δημήτρης Πιπεργιάς.
Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά
Υπενθυμίζεται ότι οι ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι συνεχείς κατά το τελευταίο διάστημα. Το βαρόμετρο της Οpinion Poll για τον Μάιο είχε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα. Έθεταν το ερώτημα πώς κρίνουν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Ένα 24% των ερωτηθέντων απάντησε πως κάτι τέτοιο το κρίνει θετικά και μάλλον θετικά. Μάλιστα, στην ανάλυση των απαντήσεων με βάση την κομματική προέλευση θετικά και μάλλον θετικά απαντά το 33,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 24,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 29,8% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, το 47% των ψηφοφόρων της Πλεύση Ελευθερίας και το 18,1% των ψηφοφόρων της Νίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθηλωμένος από εσωτερικές συγκρούσεις που φαίνεται να εντείνονται ενόψει συνεδρίου. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη ρητορική περί επιστροφής του σε κυβερνητική τροχιά, δεν καταφέρνει να μετουσιώσει σε δημοσκοπική απήχηση την κριτική του, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα διγλωσσίας και εσωτερικών συγκρούσεων λόγω μείωσης των δημοσκοπικών ποσοστών, ενώ εγκλωβισμένο σε μια ταυτότητα που φλερτάρει και με την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία και με τα αντισυστημικά κόμματα. Μέσα σε αυτό το πολιτικό αντιπολιτευτικό κενό, το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ακούγεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αποσύρθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως παραμένει για πολλούς η πιο ισχυρή πολιτική φυσιογνωμία του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.
Η ιδέα ενός νέου πολιτικού φορέα, που δεν θα είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλο όνομα», αλλά κάτι φρέσκο, με σαφή ταυτότητα, νέες συμμαχίες και ρήξη με τις φθαρμένες δομές του αριστερού του παρελθόντος, θεωρούν πολλοί που συνομιλούν μαζί του ότι δεν είναι ουτοπική. Μάλιστα, τη θεωρούν αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει στοιχειώδης αντιπολιτευτικός λόγος απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται σχεδόν ανεμπόδιστα. Έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τη δυνατότητα να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι καθαρά «όχι», ίσως όμως μπορεί να καλύψει το κενό της αντιπολίτευσης και σίγουρα να συγκεντρώσει ένα σοβαρό διψήφιο που θα τον βάλει ξανά στο παιχνίδι με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Ο Τσίπρας γνωρίζει καλά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα και τα δημοσκοπικά στοιχεία που παίρνει πολύ συχνά στα χέρια του. Άλλωστε, δημοσκοπήσεις διεξάγονται και προσωπικά για τον ίδιο. Και γνωρίζει επίσης πως σε μια συνθήκη πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων με πόλωση και ισχυρά διλήμματα ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και να μην μπει στη Βουλή και ο ίδιος να μην είναι καν βουλευτής. Όσο λοιπόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν πειστικό κυβερνητικό ρόλο και λόγο τόσο πιο πιθανό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανιστεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο με έναν δικό του κομματικό σχηματισμό πριν από τις επόμενες εκλογές, διεκδικώντας το μεγαλύτερο εκλογικό κομμάτι της αντιπολίτευσης.
Κρίση ηγεσίας σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουµουνδούρου
όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Απογευματινή», Το αποτύπωμα ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της RealPolls, που διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 12 Μαΐου για το Protagon.
Την ώρα που η κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της, να ξεπερνά το «ψυχολογικό όριο» του 30% και να αγγίζει το 32 %, τα άλλοτε κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζουν χαρακτηριστικά δημοσκοπικής κατάρρευσης, παρέχοντας συνεχώς ελεύθερο χώρο για να αναπτύξει δυναμική η Πλεύση Ελευθερίας. Στην ποιοτική ανάλυση που διενήργησε η δημοσκόπηση αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος που παίζουν τα πρόσωπα που ηγούνται των κομμάτων στην ανταπόκριση του εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με τη RealPolls «στο υποθετικό σενάριο που όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά του στο 17,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο στο 8,4%. Αντίστροφα, χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΝΔ περιορίζεται στο 24%, το ΚΚΕ χωρίς τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο 5,1%. Δεν θα περνούσαν τον κατώφλι της Βουλής και σχεδόν θα εξαφανίζονταν από τον εκλογικό χάρτη τόσο η Πλεύση Ελευθερίας, που χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έπεφτε στο 2,8%, όσο και η Ελληνική Λύση, που χωρίς τον Κυριάκο Βελόπουλο θα μειωνόταν στο 2,2%.
Το δημοσκοπικό αυτό εύρημα αποδεικνύει και τη συνεχή μεταβλητότητα στα ποσοστά των παραπάνω κομμάτων, καθώς ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται ως πρόσωπα τα πολιτικά τεκταινόμενα ανεβοκατεβάζει την επιρροή τους στους εκλογείς. Αυτό αποδεικνύει και τη ρευστότητα που επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων, αφού στην ερώτηση «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε έναν νέο κομματικό φορέα;», το 33% δηλώνει ότι θα ψηφίσει έναν φορέα στα δεξιά και στα κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος και ένα 36% στα αριστερά και κεντροαριστερά. Γεγονός που δίνει την ευχέρεια στους πολιτικούς αναλυτές να μην αποκλείουν τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού έως τις επόμενες εκλογές.
Πάντως, μέχρι τότε, και με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βλέπει εφικτή την αυτοδυναμία, αφού στην εκτίμηση ψήφου φτάνει το 31,9% (ξεπερνώντας το 28,31%), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας παγιώνεται στη δεύτερη θέση αυξάνοντας κατά μία μονάδα τα ποσοστά της αγγίζοντας το 18,9%. Ισχνή άνοδο εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με 12,9%, και ακολουθούν, το ΚΚΕ με 7,3%, η Ελληνική Λύση με 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται έκτος με ακόμη πιο μειωμένα ποσοστά, στο 5%, ενώ εκτός Βουλής σύμφωνα με αυτή την έρευνα μένουν η Φωνή Λογικής και το ΜέΡΑ25 με 2,6%, η ΝΙΚΗ με 2,4%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9% και οι Σπαρτιάτες με 0,7%.
Από την εικόνα αυτή της εξακομματικής Βουλής, που εμφανίζεται στην έρευνα της RealPools, ο στόχος της αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση δείχνει εφικτός.
Πηγές: parapolitika.gr και Εφημερίδα Απογευματινή