Big mouth…: Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία

19:36 - 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα δώρο για τον Κούστα

– Μέγα σάλο έχει προκαλέσει η έγκριση ανέγερσης φαραωνικού μεγαθηρίου περίπου 1.550 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην πευκόφυτη περιοχή των κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων στον Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας Σπετσών, που έχει χτιστεί στη θέση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, λίγο μετά τις 8.9.1822, σε ανάμνηση της απόκρουσης της τουρκικής αρμάδας. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, που καλείται να λύσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διαψεύδοντας όσους τις τελευταίες μέρες επιμένουν ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πάει να κάνει ένα μεγάλο δώρο στον γνωστό εφοπλιστή Κούστα». Επειδή γνωρίζω την ευαισθησία της αρμόδιας επί του Πολιτισμού υπουργού, θεωρώ ότι σήμερα θα βάλει τέλος στα σχέδια κάποιων, που θέλουν να μετατρέψουν διατηρητέα μνημεία σε τσιφλίκια τους.

Φήμες για deal Μασούτη – ΑΒ

– Τις τελευταίες μέρες δεν σας κρύβω ότι έχω συλλάβει τον εαυτό μου να έχει μια ρέντα στην υποδοχή της πληροφορίας. Μου έρχονται από εκεί που δεν τις περιμένω (οι πληροφορίες εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ μέρες που είναι). Μια τέτοια πληροφορία, από τις καλές, έφτασε προχθές νωρίς το απόγευμα στ’ αυτιά μου. Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη μου, εσχάτως παρατηρείται μια κινητικότητα στα υψηλά ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ, με τον Μασούτη να έχει δείξει (λέει) ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΑΒ Βασιλόπουλος. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε. Η γνωστή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, που ασχολείται εδώ και χρόνια με τη συγκεκριμένη αγορά, φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να διευρύνει περαιτέρω τη δράση της στον χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, και εκμεταλλευόμενη προφανώς τα προβλήματα του ΑΒ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της μεγάλης αλυσίδας. Μάλιστα, ο άνθρωπός μου δεν αποκλείει σύντομα να βγει «λευκός καπνός».

Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία

– Μερικά χρόνια πριν θα έμοιαζαν πρωταπριλιάτικη φάρσα τα ενθουσιώδη λόγια εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Σήμερα οι διθύραμβοι έχουν γίνει καθημερινότητα. Επί αθηναϊκού εδάφους ακούστηκαν αρκετοί στο 1ο Αμερικανο-Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ. «Η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσει κανείς», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και ευχόμενος να πετύχουν τα ανάλογα με το χρέος τους και οι ΗΠΑ. «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας», διαβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα πετύχει πλεονάσματα προϋπολογισμού και όχι απλά πρωτογενή πλεονάσματα. «Η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα για να επενδύσει κανείς, θα σας εκπλήξει», είπε ο Ντέιβιντ Σασούν, πρόεδρος του Joseph Sassoon Group (του επενδυτικού ομίλου που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Φόρουμ), προαναγγέλλοντας και δύο μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, αξίας 50 εκατ. δολαρίων η καθεμία.

– Δεν είμαστε, βεβαίως, στο τέλος του δρόμου. Οι ξένοι περιμένουν να υλοποιηθούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε λιγότερη γραφειοκρατία, χαμηλότερη φορολογία και σταθερό επενδυτικό πλαίσιο. Όμως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει θεαματικά. Τόσο που ο Τζωρτζ Τσούνης να αποκαλεί την Ελλάδα οικονομική μηχανή για την Ευρώπη. «Αυτό δεν έγινε τυχαία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ανοιχτή για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων χωρίς τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο ενέργειας και logistics και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον είναι γεωστρατηγικά σημαντική.

Χάσμα πλούτου και στα κρυπτονομίσματα

– Ανάμεσα στους εκατομμυριούχους των κρυπτονομισμάτων διεθνώς, 40.500 έχουν τις περιουσίες τους σε Bitcoin, μου έλεγε φίλος που παρακολουθεί τις σχετικές πλατφόρμες. Από αυτούς που έχουν περιουσίες τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, 78 φυσικά πρόσωπα τα έχουν επενδύσει όλα σε Bitcoin. Για να μπει κάποιος στο κλαμπ των crypto-εκατομμυριούχων -μου έλεγε ο φίλος- πρέπει να έχει τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια σε ψηφιακά assets. Και μόνο το 1% όσων χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα διεθνώς πληρούν το παραπάνω κριτήριο, καταδεικνύοντας ότι το χάσμα πλούτου είναι μεγαλύτερο στον ψηφιακό από τον πραγματικό κόσμο.