Αναπτυξιακός: Ποιοι κλάδοι θα πάρουν πρώτοι χρήματα

Ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων - Κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην επαρχία και κυρίως στα χωριά
08:16 - 27 Μαΐου 2025

Δεν είναι εφικτό να βγαίνουν κάθε χρόνο και τα 12 καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, υποστήριξε χθες στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι ούτε και φέτος θα βγουν στο σύνολό τους τα 12 καθεστώτα, αλλά υποσχέθηκε ότι θα προκηρύξει τα έξι από αυτά και μάλιστα μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Για δημοσιονομικούς λόγους δεν είναι εφικτό να βγαίνουν και τα δώδεκα καθεστώτα και για αυτό δεν βγήκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και για αυτό δεν πρόκειται να βγουν και φέτος. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος», είπε χθες στη Βουλή ο κ. Θεοδωρικάκος, κατά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ωστόσο φέτος προγραμματίζεται η προκήρυξη έξι καθεστώτων. Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις τριών αναπτυξιακών καθεστώτων:

• του ειδικού καθεστώτος που αφορά τις παραμεθόριες περιοχές και τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το 70% του εθνικού ΑΕΠ,
• της μεταποίησης και
• των μεγάλων επενδύσεων.
Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η προκήρυξη τριών επιπλέον καθεστώτων:
• της εξωστρέφειας,
• των νέων τεχνολογιών και
• της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για τρία επιπλέον καθεστώτα, τα οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι συμπληρωματικά με τα τρία που θα προκηρυχθούν εξαρχής. Επιπλέον, το καθεστώς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στόχο θα έχει να ενισχύσει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. «Εκεί η στόχευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, «είναι οι πολύ μικρότερες επιχειρήσεις, ακόμη και οι μεμονωμένοι επαγγελματίες, γιατί θέλουμε να αναβιώσουμε και μορφές οικονομίας που μπορούν απλά και χωρίς μεγάλες επενδύσεις να συγκρατήσουν ανθρώπους στην επαρχία και ιδίως στα χωριά. Αναφέρομαι κυρίως σε παραδοσιακές μορφές οικονομίας».

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε φέρει ο υπουργός Ανάπτυξης δεν περιλάμβανε καθεστώς εξωστρέφειας, γεγονός για το οποίο ασκήθηκε κριτική από τους εξαγωγείς της χώρας. Δεν αποκλείεται να γίνει τροποποίηση έτσι ώστε να υπάρξει κάποιο καθεστώς που θα στηρίζει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Οι βασικές αρχές του νόμου παραμένουν

Όπως και αν έχει η κατάσταση, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε τις βασικές αρχές του νέου νόμου που αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφισή του σήμερα στη Βουλή. Αναφορικά με τις τράπεζες και τις προεγκρίσεις δανείων επενδυτικών σχεδίων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν αλλάζει κάτι στον νόμο και ότι ο δικαιούχος της ενίσχυσης είτε θα αποδεικνύει ότι διαθέτει ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης είτε θα φέρει προέγκριση δανείου για τον ίδιο σκοπό από τις τράπεζες.

Εφόσον ο δικαιούχος διαθέτει προέγκριση δανείου, αυτή θα διαδραματίζει ρόλο στην αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου, καθώς η τράπεζα θα έχει ελέγξει τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

Αναφορικά με την ταχύτητα αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και τον έλεγχο των επενδύσεων, ο υπουργός

Ανάπτυξης σημείωσε ότι οι διαδικασίες που ορίζονται «είναι σαφείς, δεσμευτικές και παίρνουν υπ’ όψιν τους θετικές και αρνητικές εμπειρίες και διορθώνουν πράγματα». Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις πέραν των διαδικασιών που προβλέπονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πριν ήταν 45 ημέρες (σ.σ. η προθεσμία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων) και η διαδικασία κράτησε δύο χρόνια. Τώρα είναι 90 ημέρες και θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε 90 ημέρες. Αυτό είναι το στοίχημα».

Τέλος, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και οι επιτροπές αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα δημιουργηθούν θα είναι μεικτές, δηλαδή θα απαρτίζονται από στελέχη του Δημοσίου και του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του ιδιωτικού τομέα που είναι πιστοποιημένα για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Ταυτόχρονη δημοσίευση με το Powergame.gr

Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη

Εφημερίδα Απογευματινή